‘De koning sterft' geldt als een van de bekendste exploten van het absurdistische theater, dat populair werd in het eerste decennium na de Tweede Wereldoorlog.

Acteur Jaak Van Assche speelt koning Bérenger. Een koning die te horen krijgt dat hij binnen het uur zal sterven. In een ziekenhuiswit decor wordt hij omringd door de mensen die zijn hele leven uitmaakten: zijn eerste echtgenote, zijn veel jongere en tweede echtgenote, zijn huishoudster, de wacht en zijn lijf-arts. Dat witte decor zal de hele voorstelling lang verder afbreken, breekbaar als het leven, broos als wit papier. Ook het eens zo bloeiende koninkrijk raakt samen met de aftakelende koning in verval: het land scheurt letterlijk in stukken, de scholen brengen alleen nog imbecielen voort en buiten stormt de herfst...

Regisseur Michael De Cock weet op confronterende manier deze les in het sterven vorm te geven. Hij laat de stervende koning de vijf gemoedstoestanden die mensen doormaken als ze te horen krijgen dat ze terminaal zijn, ontroerend uitspelen. Van Assche gaat voluit voor de ontkenning, het protest, het onderhandelen, de depressie en uiteindelijk de aanvaarding.

Hilde Van Haesendonck (de huishoudster) en Jos Geens (de wachter) zetten de machteloosheid van de wachtende aan het sterfbed bijzonder geloofwaardig neer en met veel non-verbale kracht. De ruwe scè-ne waarbij Van Haesendonck een quasi naakte vervallen oude man wast is gruwelijk mooi om naar te kijken.

Mieke De Groote schittert het meest op het einde van de voorstelling, wanneer ze ingetogen troost zoekt en geeft bij de stervende. Ze is breekbaar wanneer ze hulpeloos en uitgeput even bijslaapt op een ongemakkelijke ziekenhuisstoel.

U kan deze ontroerend mooie voorstelling bijwonen op vrijdag 21 januari 2011 om 20.15 uur in Casino Beringen. Dankzij de soldenactie kosten tickets slechts € 9,80.

Tickets: 011 45 03 12 - reservaties.cultuur@beringen.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: