Suikerrock strooit vandaag, niet met suiker, maar wel met een geweldige reeks indierock/pop namen voor zaterdag 5 augustus: De Schotse hitmachine Franz Ferdinand, Belgische elektro helden GOOSE, het lichtjes fantastische The Haunted Youth, het Leuvense High-Hi en rising star Berre. Samen met de reeds aangekondigde headliner Bastille, Arsenal en Jack Vamp & The Castle Of Creep zijn dat acht méér dan uitstekende redenen om dit indie feestje niet te missen! De mainstage line-up van die zaterdag 5 augustus is daarmee volledig. Tickets waren al beschikbaar via de ticketshop.

Franz Ferdinand

De Schotse band Franz Ferdinand, goed voor talrijke NME, Brit en MTV Video Music Awards, werd opgericht in 2001 en brak net geen 20 jaar geleden door met debuutalbum “Franz Ferdinand”. De daaruit voortvloeiende single “Take Me Out” vond vlot zijn weg naar de charts en werd vrijwel meteen een gevestigde waarde tussen andere meezingers voor festivalpodia. Een jaar later al verscheen vervolgalbum “You Could Have It So Much Better” met als leadsingle “Do You Want To”, nog zo’n stamper. “Ulyses” verscheen dan weer op het derde album “Tonight: Franz Ferdinand”, dat zijn weg naar het publiek vond na een rustpauze van 2 jaar.

De band rond Alex Kapranos, Nick McCarthy, Bob Hardy en Paul Thomson maakte deel uit van de postpunkrevival van begin 21ste eeuw. Hun muziek bevat verder vlagen van art rock en indie maar zelf omschrijft Franz Ferdinand zich als ‘pop’. In navolging van The Strokes en dance-punk bands als The Rapture, Yeahyeahyeahs en Liars greep de groep terug op Television, Roxy Music en post-punk bands uit de jaren tachtig.

Franz Ferdinand speelde in zijn beginjaren, na de release van EP “Darts Of Pleasure”, talrijke voorprogramma’s voor o.a. Hot Hot Heat, Depeche Mode, Interpol en Belle & Sebastian. De band’s populariteit steeg pijlsnel en resulteerde in andere succesvolle singles als “The Dark Of Matinée”, “Michael” en “This Fire”. Hun eigen headline tour verkocht als gevolg daarvan in een mum van tijd uit.

Doorheen de jaren was de band te zien op verschillende grote festivals waaronder Lowlands, Rock Werchter, Glastonbury Festival, Coachella, T In The Park, Reading & Leeds Festival en Pukkelpop, en kon het ook veel muziekprijzen achter zijn naam schrijven. Een greep uit het palmares: Mercury Prize voor het beste Britse Album, diverse Brit Awards (beste Britse band en beste Britse rockband op zak, en genomineerd voor beste Britse Album, beste Britse doorbraak en beste Britse live act), talrijke NME Awards (Best Band, Best Album “Franz Ferdinand”, Best Live Band, Best Track “Take Me Out”), …

GOOSE

Een unieke sound, en een energieke podiumperformance: Dat is de korte beschrijving van de Belgische elektrotrots GOOSE. Sinds hun Humo's Rock Rally winst in 2002 is het nooit meer bergaf gegaan, en telkens ze op een affiche staan mag je je aan een elektro-rock pletwals verwachten. Met classics als ‘British mode’, ‘Bring it on’, ‘Words’, ‘Can't stop me now’ en ‘Synrise’ zouden ze makkelijk op enkele lauweren kunnen rusten. Maar na een hiatus van 5 jaar bracht Goose vorig jaar een nieuw album "Endless" uit, opgenomen in de Motorbass Studios in Parijs. Niet dat ze in de tussenperiode stil gezeten hebben: Ze bouwden hun eigen studio (Safari Studios), brachten een live-album ‘NONSTOP’ uit, opgenomen tijdens een sensationeel Pukkelpop-optreden, en dropten het clubby ‘Something New’.

GOOSE genoot van elk nieuw project en pakte 'Endless' aan met een tastbaar gevoel van passie. Werkend volgens hun eigen tijdlijn, alleen rekening houdend met hun creatieve verlangens, is de cirkel voor GOOSE rond; meer dan 15 jaar na hun debuutalbum 'Bring It On' zijn ze een hernieuwde band. Vooruitkijkend naar de toekomst, lacht zanger Mickael Karkousse fijntjes: "We zijn nog maar net begonnen!"

The Haunted Youth

The Haunted Youth is de band van de Hasseltse Joachim Liebens (27) en brengt bezwerende psychpop die doet denken aan MGMT, DIIV, Slowdive of, we durven zelfs te zeggen, The Cure. De nummers - over wanhoop, hoop en het gevoel een onbegrepen buitenbeentje te zijn - zijn omhuld met een rijk en dromerig internationaal geluid dat je omver blaast. Of hoe duistere teksten en vrolijke klinkende melodieën heerlijk dicht bij elkaar kunnen liggen!

Debuutsingle “Teen Rebel” sloeg zeker aan: The Haunted Youth won talentenjacht De Nieuwe Lichting van Studio Brussel en “Teen Rebel” kreeg veel airplay in binnen- en buitenland. Het trok zelfs de aandacht over de vijver, waar het de voorpagina haalde van het bekende en invloedrijke Amerikaanse online magazine Consequence of Sound. Het nummer bereikte de top drie van De Afrekening en Vox.

Tweede single “Coming Home” bevestigde wat het debuut eerder al deed vermoeden: The Haunted Youth is een blijver! Begin november 2022 bracht de band zijn debuutalbum “Dawn of The Freak” uit met daarop nog veel andere muzikale pareltjes waaronder “Gone”, “Shadows”, “Broken”, “I Feel Like Shit And I Wanna Die” en “Fist In My Pocket”. The Haunted Youth werd genomineerd voor diverse MIA’s 2023 (Groep en Doorbraak) maar wist helaas geen van beide verzilveren. De Hasselaren zetten kort voordien echter een puike prestatie neer op het Europese showcase festival Eurosonic Noorderslag in Groningen (NL) en werd door het Nederlandse en toonaangevende online muziekmagazine 3voor12 uitgeroepen tot beste act van het festival. Iets wat de band overigens geen windeieren heeft gelegd, want hun agenda staat voor de komende maanden eivol met de grootste podia, waaronder Suikerrock op zaterdag 5 augustus.

High Hi

Uitstel is geen afstel, zo blijkt. Want 2020 had voor het Leuvense powertrio High Hi dé doorbraak moeten worden. Hitsingle “Daggers” was net gereleased en ook debuutalbum “Firepool” stond klaar om op de wereld losgelaten te worden. En toen kwam Covid-19 de kop opsteken en moesten de plannen tijdelijk in de kast. Maar kijk, hun 80’s indiepop in combinatie met 90’s shoegazerock moest niet aan populariteit inboeten en kreeg nog steeds bijval bij het grote publiek. Optredens bleven niet uit, en singles “Alligot” en "94A9" vonden eveneens hun weg naar de radiostations. Met opvolger "Return to Dust" en radiohit "All Good, All Fine" bevestigde High Hi zijn status van publiekslieveling.

In 2021 zag je hen nog aan het werk op Factory Of Sweetness., onze corona editie. Twee jaar later zijn ze helemaal klaar voor het grote werk!

Berre

Het gaat hard voor Berre: Vorig jaar nog stond de rijzende ster op onze Acoustic Stage. Dit jaar maakt hij mét liveband de sprong naar de Mainstage. Deze beloftevolle artiest bouwde naambekendheid op via TikTok, lanceerde vervolgens zijn debuutsingle “Say My Name” en bereikte daarmee miljoenen views, wat hem uiteindelijk ook een gouden plaat én nominatie voor Radio 2 Zomerhit opleverde.

Berre trad overigens afgelopen zomer pas voor de allereerste keer live op. Dat gebeurde in het Jubelpark naar aanleiding van onze Nationale Feestdag. Intussen is het zelfvertrouwen gegroeid en de discografie rijker met o.a. singles “Better Of Alone” en zeer recent ook nog “Thrill Of It All”.

Suikerrock 2023

Suikerrock vindt plaats van vrijdag 4 t/m zondag 6 augustus 2023 op het Bietenplein aan de Suikerraffinaderij in Tienen. Reeds aangekondigd voor het hoofdpodium:

Vrijdag 4 augustus 2023

 • Sophie Straat
 • Merol
 • Goldband
 • Bazart

Zaterdag 5 augustus 2023

 • Berre
 • Jack Vamp & The Castle Of Creep
 • High Hi
 • The Haunted Youth
 • Goose
 • Arsenal
 • Franz Ferdinand
 • Bastille

Zondag 6 augustus 2023

 • Cleymans & Van Geel
 • MEAU
 • Metejoor
 • Bart Peeters
 • Regi Live

Dagtickets en combitickets zijn beschikbaar via de Suikerrock ticketshop. Meer namen volgen snel!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over