Met de hele familie zingen voor vrijheid en gerechtigheid

Opera niets voor kinderen? Regisseur Judith Vindevogel bewijst het tegendeel en maakt na Prinses/Princesse Turandot haar tweede sprookjesopera voor kinderen. Ze bewerkt deze keer de eerste en enige opera van Ludwig van Beethoven. Fidelio is een spannende bevrijdingsopera voor dappere avonturiers, met een vleugje humor en een flinke dosis romantiek. Alles draait om de bevrijding van Florestan, in de WALPURGIS-versie een bekende volkszanger, wiens liedjes de mensen doen dromen van een betere wereld waarin verbondenheid, liefde en verbeelding centraal staan. Met zijn liedjes vormt Florestan een bedreiging voor de tiran Pizarro, die hem daarom gevangen neemt. Florestans geliefde Leonore vreest voor zijn leven en probeert, verkleed als de jongen ‘Fidelio’, om in de gevangenis van Pizarro binnen te dringen en zo met de hulp van gevangenisbewaker Rocco en diens dochter Marcelline haar lief te bevrijden.

De toeschouwers (6+) komen in het gevang van Pizarro tussen de pianist en operazangers terecht en beleven zo Leonore’s avonturen van heel dichtbij, ondergedompeld in de levendige muziek van Beethoven en de wondere wereld van de opera. Beethoven was een idealist. Net als Leonore en Florestan droomde hij van een rechtvaardige en solidaire wereld waarin alle mensen met elkaar in vrede leven. Het vrijheidslied uit zijn 9de Symfonie werd in 1985 uitgeroepen tot Europees volkslied en staat sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. WALPURGIS maakte haar eigen versie van deze hymne en nodigt jong en oud uit om uit volle borst mee te zingen voor vrijheid en gerechtigheid. "Waarom bang zijn, waarom beven, voor wat koud is en gemeen? Als we liefdesbanden smeden, zijn we sterk en nooit alleen."

"Als een operazanger of -zangeres op amper een meter afstand een aria zingt, dan voel je dat tot in je kleinste teen (...) een surround-ervaring die geen gelijke kent. Dat blaast je gewoon omver." (Giovanni, papa van Rune en Daan)

Vorig seizoen veroverden Leonore en co al 8900 kinder- én volwassenhartjes. De voorstelling werd met enthousiasme en ontroering onthaald in Frankrijk en België en wordt daarom ook dit seizoen hernomen. De tournee start op 22 oktober 2016 in de Brusselse opera De Munt waar de voorstelling zowel in de Franstalige als in de Nederlandstalige versie te zien zal zijn.

Fidelio is een productie van WALPURGIS in coproductie met HETPALEIS (BE) & Théâtre de Saint-Quentin-en-Yvelines/Scène nationale (FR) en met de steun van Arcadi Île-de-France & de Vlaamse gemeenschap. Copresentatie De Munt/La Monnaie met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie Brussel.

concept, libretto en regie Judith Vindevogel muziek Ludwig van Beethoven arrangementen, soundscape en live piano Jago Moons scenografie en lichtontwerp Stef Depover spel en zang Annelies Van Hijfte/Liesbeth Devos (sopraan), Astrid Stockman (sopraan), Kurt Gysen/Ronan Debois (bariton), Saïd Boumazoughe (film) kostuumontwerp Caroline Wittemans kostuumuitvoering Hilde Mertens, Hanne Vandersteen en Caroline Wittemans pop en masker Filip Peeters educatieve omkadering Paula Stulemeijer toneelmeester en klank Francis Van Laere decoruitvoering Stef Depover i.s.m. HETPALEIS video en geluid de Imagerie/ Studio C

PRAKTISCH

De tournee loopt van 22 oktober 2016 t/m 9 april 2017 langs De Munt La Monnaie (Brussel), Les 2 scènes (Besançon, FR), Les Salins (Martigues, FR), C-mine (Genk), HETPALEIS (Antwerpen), cc Brugge en cc Strombeek.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over