Zoals elke woensdag, kookt Sofie ook op 2 oktober 2013 met een jonge, enthousiaste koofkliefhebber in De Keuken van Sofie, en deze keer om een wel hele speciale reden. Samen met Emilia roept Sofie alle leerlingen in Vlaanderen op om een lekkere chocolade-bananentaart te bakken en zo de juf of de meester te verrassen op de Dag van de Leraar, die dit jaar gevierd wordt op vrijdag 4 oktober 2013.

De tienjarige keukenprinses Emilia uit Izegem riep de professionele hulp in van tv-kok Sofie Dumont om juf Vicky te verwennen met een overheerlijke taart. Ze wil haar verrassen omdat ze de beste juf ter wereld en dat bracht Sofie op ideeën. Ze is ervan overtuigd dat elke leerling in Vlaanderen een juf of meester heeft het verdient om eens culinair verwend te worden en daarom maakt ze er een grote verwenactie voor leerkrachten van op de Dag van de Leraar.

“Ik vind het een bijzonder charmante actie. Het is een vorm van waardering die leraren oprecht deugd zal doen en die bovendien zal smaken”, zegt Sofie met de glimlach. “De bedoeling is natuurlijk dat álle ouders met hun kroost de taart kunnen bakken. Ook voor wie geen keukenprins of -prinses is, is het recept daarom absoluut haalbaar”.

Sofie roept samen met Klasse voor Ouders alle schoolgaande kinderen en hun ouders op om zelf deze heerlijke chocolade-bananentaart te bakken voor het lerarenteam op school en het zo te bedanken voor de dagdagelijkse inzet. Om het gemakkelijker te maken, is de integrale aflevering gratis te zien op de website vtmkoken.be vanaf woensdagochtend 2 oktober en beschikbaar op iWatch vanaf dinsdag 1 oktober 2013. Wie wil, kan dus woensdagnamiddag al ingrediënten verzamelen en aan het bakken gaan.

De ingrediënten:

  • 200 g pure chocolade
  • 250 g zachte boter
  • 240 g bloemsuiker
  • 6 eiwitten
  • 150 g bloem
  • snuifje zout
  • 250 g zure room
  • 5 bananen
  • 1 limoen
  • 25 g suiker
  • 2 eetlepels Sweet Mix Choco Cappucino (of rietsuiker)

Het recept:

  • Smelt de chocolade au-bain marie. Klop de boter wit met de helft van de bloemsuiker. Roer de gesmolten chocolade (niet te warm) eronder. Klop het eiwit op met de andere helft van de bloemsuiker en het zout. Zeef de bloem. Meng beurtelings bloem en eiwit onder de opgeklopte boter.
  • Giet de massa in een beboterde bebloemde vorm van 18 à 24 centimeter diameter.
  • Plaats 40 minuten in de oven (175°). Laat afkoelen.
  • Mix drie bananen tot puree. Snijd de afgekoelde biscuit overlangs doormidden en smeer de puree ertussen (niet tot aan de rand).
  • Klop de zure room op met de 2 eetlepels Sweeet Mix. Spuit de slagroom op de taart.
  • Snijd twee bananen in schijfjes in een kom met zeste (dunne reepjes schil) van limoen. Los de suiker op in het sap van de limoen en overgiet de schijfjes ermee. Schik ze op de taart. Dit doe je het best pas de dag zelf, zodat het fruit niet verkleurt.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: