Onder impuls van Jon ‘Jónsi’ Þór Birgisson ziet Sigur Ros in 1994 het levenslicht in de Ijslandse hoofdstad Reykjavík. De start van een opmerkelijke proces. Stap voor stap blijft Sigur Ros verbazen, intrigeren, verrassen en boeien. Ondertussen gaat de zoektocht van deze geluidskunstenaars naar het "Vonlenska", een nieuwe taal die ze in hun eigen composities mixen met hun moedertaal, ongemoeid door.

Eerste album "Von" verschijnt enkel in Ijsland, waardoor Sigur Ros pas doorbreekt bij een groter publiek met de op het indie label FatCat verschenen opvolger "Ágætis Byrjun" in 1999. Het verhaal gaat verder met "( )" in 2002. De kritieken zijn lovend en zowel David Bowie en Radiohead zijn enthousiaste fans. Met laatst vermelde band gaat het zelfs verder dan het enkel tonen van wederzijdse bewondering. Sigur Ros verzorgt het voorprogramma van het eerste luik van Radioheads Europese tournee en beide bands werken nog verschillende keren samen aan parallele projecten.

2005 is het jaar van het album "Takk". Single "Hoppípolla" wordt een internationaal succes en is tot op de dag van vandaag één van de songs die de sound van het kwartet het best omschrijven. In navolging van de DVD "Heima" en het akoestisch album "Hvarf-Heim" stelt Sigur Ros nu hun nieuwste studioalbum "Með Suð í Eyrum Við Spilum Endalaust" voor.

De nummers zijn ongekend spontaan en zetten de onberispelijke stem van Jónsi in de verf. Sigur Ros neemt zijn luisteraars mee in een wervelwind van intimiteit maar die tegelijk een zware atmosfeer uitademt. Na hun verbluffende passage op het hoofdpodium van Rock Werchter en een weldra tweede afspraak op Pukkelpop, kiest Sigur Ros ook voor een zaaloptreden in ons land. Op 16 november zijn ze te zien in Vorst Nationaal voor een niet te missen concert.

Sigur Ros
Zondag 16 november 20.00
Vorst Nationaal, Brussel

Tickets in voorverkoop vanag maandag 14 juli om 9u via www.sherpa.be of op 0900 69 500!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: