Op zondag 4 november heeft Rondas het in een live-uitzending vanop de Boekenbeurs over twee Oude Gebelgden: Willem Elsschot en Marc Platel. Allebei Vlamingen, allebei door België gebelgd. Jean-Pierre Rondas praat met Marc Platel zelf en met Matthijs de Ridder, die een boek schreef over de politieke aspecten in het werk van Elsschot.

Marc Platel en Willem Elsschot vertegenwoodigen twee periodes in de communautaire geschiedenis van ons land. Elsschot schreef na de oorlog en in volle repressie het beruchtste gedicht in de Vlaamse literatuur: het Bormsgedicht. Pas nu, zestig jaar later, plaatst Matthijs de Ridder dit gedicht in zijn context, namelijk Elsschots anarchistische flamingantisme. Marc Platel, publicist en Vlaams Beweger tussen 1958 en vandaag, schreef als Brusselse-Rand-bewoner over de verfransing van die Rand – en over welk politiek gevolg daaraan moet worden gegeven.

De Ridder en Platel lazen elkaars werk en brengen hun lectuurverslag bij Jean-Pierre Rondas.

(Matthijs de Ridder, Aan Borms. Willem Elsschot, Een politiek schrijver. Meulenhoff-Manteau; en Marc Platel, Brussel is ook van ons. Een Vlaamse Randbewoner getuigt. Davidsfonds)

Rondas op de Boekenbeurs
Zondag 4 november 2007, van 11 tot 12 uur

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: