Koen Rondelez

Rock Werchter anno 2008 zit er zo goed als helemaal op. Vanavond sluiten de jongens van dEUS de 35ste editie van Rock Werchter onherroepelijk af. Het is editie aan het worden met enorm veel hoogtepunten en weinig problemen. Zo zagen we al schitterende optredens van Mika, Jay-Z, Radiohead, Neil Young, Lenny Kravitz en R.E.M.

Rock Werchter 2008 kondigde zich aan als een van de meest spraakmakende edities ooit. Zelden stonden zoveel topnamen op het podium in Werchter als dit jaar. Vandaag alleen mag de weide van Herman Schuermans zich opmaken voor topacts als dEUS, Kaiser Chiefs, The Kooks, Anouk en Nightwish. Het belooft dan ook nog een laatste lange dag te worden in Werchter, die inmiddels is afgetrapt door John Butler Trio.

Donderdagmiddag gaven de jongens van Air Traffic de aftrap van het vierdaagse festival. Hun optreden zorgde al heel vroeg voor veel volk op de weide voor het Main Stage podium. Met nummers als “Shooting star” en “No more running away” zorgde ze alvast voor de perfecte opener. De jongens mochten hun optreden amper één dag later al herhalen op het hoofdpodium. Air Traffic mocht namelijk de jongens van Babyshambles vervangen, nadat die op het laatste moment hadden afgezegd omdat zanger Pete Doherty een probleempje met de Belgische wetgeving heeft.

Gisterenmiddag zorgden de jongens van The Editors voor een ander hoogtepunt in het bestaan van Rock Werchter. De band speelde namelijk het 1000ste optreden ooit sinds de start van het festival in 1975. Deze editie alleen staan er maar liefst 60 bands op het programma verspreidt over de Main Stage en de Piramid Marquee. In die Piramid Marquee vierde gisterenmiddag niemand dan Roisin Murphy (ex-Moloko) haar 35ste verjaardag met een stomend optreden.

Net als de topnamen zijn de muzikale hoogtepunten tijdens deze editie bijna ontelbaar geworden. Mika zorgde donderdagmiddag voor het eerste echte hoogtepunt op Rock Werchter 2008. De Britse hitmachine zorgde ervoor dat de 10.000den fans voor de Main Stage de regen even vergaten. Verder schitterden ook Lenny Kravitz, Counting Crows en R.E.M. donderdag op het hoofdpodium. Amper één dag later lieten Jay-Z, Neil Young en Moby de weide uit hun dag gaan. Gisteren zorgden vooral Ben Harper en Radiohead voor het mooie weer op de Main stage. In de Piramid Marquee zorgden Kate Nash, Roisin Murphy, Digitalism, Gnarlz Barkley en de broers Stephen en David Dewaele met Soulwax en 2ManyDJ’s voor het vuurwerk.

Buiten de broers Stephen en David Dewaele stonden de afgelopen dagen nog heel wat Belgen op het podium. Denken we maar aan Stijn Meuris met Monza die op de tweede dag voor een prachtig optreden zorgde. Verder kwamen ook Zita Swoon, Shameboy en The Black Box Revelation langs op de weide.

Qua publieke opkomst hoeft Herman Schuermans zich absoluut geen zorgen te maken. Rock Werchter 2008 is dan wel niet helemaal uitverkocht, de afgelopen drie dagen kwamen telkens ruim 78 à 79000 muziekfans opdragen. Enkel een paar honderd dagtickets aan de festivalkassa’s geraakte niet uitverkocht. (DV)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: