Koen Rondelez

Sinds vannacht half twee zit Rock Werchter 2008 er volledig op. De jongens van dEUS sloten deze 34ste editie in stijl af met een spetterend optreden. Deze 34ste editie verwelkomde maar liefst 60 bands en ruim 319.000 bezoekers. Enkel vrijdag was het festival niet volledig uitverkocht. Herman Schuermans kan terecht terugblikken op een meer dan geslaagde editie. Rock Werchter anno 2008 was wederom wereldklasse.

De voorbije maanden lag Rock Werchter zwaar onder vuur in Vlaanderen. Het nieuwe bonnetjessysteem dat Herman Schuurmans invoerde, viel niet in goede aarde bij de fans. Vandaag de dag is er van klagen geen spraken meer. Het grootste festival van Vlaanderen heeft zijn naam weer alle eer aangedaan, namelijk: vier dagen muziek van de bovenste plank en een massa bezoekers.

Veel organisatoren dromen ongetwijfeld van een affiche zoals Rock Werchter. De verzameling vedetten die organisator Schuurmans dit jaar weer verzamelde was indrukwekkend. R.E.M, Lenny Kravitz, Neil Young, dEUS, Radiohead, The Kooks, Anouk, Counting Crows, Mika en de Kaiser Chiefs, allemaal waren de afgelopen dagen in Werchter aanwezig voor een stomend optreden. Want dat het Werchter genoot van de meeste van deze optredens stond buiten kijf.

Gisteren, de laatste festivaldag, was er alvast eentje om van de snoepen. Buiten Anouk, dEUS, The Kooks en The Kaiser Chiefs stonden ook nog Beck, Panic At The Disco, The Racounteurs en John Butler Trio, zij mochten de laatste festivaldag openen, op het hoofdpodium. In de Pyrid Marquee kon men o.a. genieten van Tim Vanhamel, Underworld en Justice, maar het waren toch voornamelijk Mark Ronson en afsluiter Nightwish die daar de show stalen.

De meeste acts mogen dan wel heel enthousiast onthaalt zijn door het publiek. Toch vielen niet alle 60 bands in de smaak bij het publiek. Denken we maar aan Kate Nash, zij had beter weggebleven uit Werchter. De nochtans niet onaardige zangeres sloeg er op geen moment in te overtuigen, bovendien hoorden we meer dan eens een valse noot. Jammer maar voor Kate was Werchter een festival teveel.

Dat laatste konden we duidelijk niet zeggen voor de jongens van dEUS. Zij sloten gisterenavond het festival op magistrale wijze af. De setlist, vooral bestaande uit nummers van hun recentste album “Vantage Point”, stak zeer degelijk in elkaar met als absolute hoogtepunten “The Architect" en op het einde "Roses" en "Bad Timing". Afsluiten deden de jongens met een beklijvende versie van “Suds and Soda” met op de achtergrond nog een kinderkoor en vuurwerk. (DV

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: