Rock en Schlager zijn twee totaal tegenovergestelde genres, of toch niet? De basis van muziek is nog altijd een boodschap overbrengen, of mensen raken met je muziek, welke stijl dan ook... Beide genres hebben hetzelfde doel voor ogen en zijn dus gelijker dan je denkt. Maar het is en blijft een totaal andere leefwereld. Stany Crets bracht met zijn debuutfilm "Lee & Cindy C." de twee werelden wat dichter bij elkaar.

Lieven (Bert Verbeke) is een jonge meester die naast zijn uren met zijn vrienden uit de kikkerklas een rockbandje heeft. De jongens nemen zichzelf en elkaar niet zo serieus en zijn hopeloos op zoek naar een knallende naam voor hun rockgroep. Voorlopig noemen ze zich "De Kikkerklas" omdat ze het maar niet eens geraken over een geschiktere naam. Niet iedereen heeft evenveel talent en Lieven, die zichzelf Lee laat noemen, wilt een iets andere kant uit dan de rest. Hij wordt daarin gesteund door zijn nonkel Dolf (Jaak van Assche), een derderangsclown met een drankprobleem. Hij vindt namelijk dat Lee zijn eigen nummers moet schrijven. Als Lee een toevallige en aangename ontmoeting heeft met een knappe dame blijft ze ergens in zijn hoofd spoken als "de dame van het laatste woord". Iets later ontdekt hij dat het de bekende Schlagerzangeres Cindy C. is. Hij hoort dat ze juist keelkanker overwonnen heeft en vindt dat zo moedig dat het hem inspireert om een nummer over haar te schrijven. Het nummer is licht en integer, helemaal niet het rockgenre, dus lachen zijn vrienden hem er vierkant mee uit. Sven (Rik Verheye) maakt er een rockversie van met de naam Gwendy. Hij is smoorverliefd op Gwen en hoopt zo haar hart te veroveren. Lee is helemaal niet blij met deze versie omdat er bijna niets van zijn boodschap overblijft. Als Sven dan nog eens de naam van de groep "Rusty Racers" beslist zonder de andere in kennis te nemen, is het hek helemaal van de dam. Er ontstaat wat wrevel in de groep die tot uitbartsting komt tijdens een optreden op een boerenfestival.

Cincy C. (Ann Van den Broeck) is jarenlang een grote ster geweest. Ze scoorde hit na hit, maar zoals elke ster doofde ook zij uit. Ze is helemaal klaar voor een comeback en wilt het liefst van al haar eigen nummers brengen. Haar man/manager denkt daar helemaal anders over. Hij riekt het geld en wilt dan ook dat ze commerciele liedjes verkoopt zodat ze rap terug aan de top staat. Cindy wordt gedwongen om te liegen en bedriegen en voelt zich daar helemaal niet gelukkig om. Ze heeft het er moeilijk mee dat alle mensen haar zo steunen omdat ze keelkanker overwonnen heeft, terwijl dit allemaal een grote leugen is. Een leugen opgezet door haar manger Roland (Nico Sturm) en de hoofdredacteur van een magazine (Michaël Vergauwen). Op bevel van haar platenbaas (Nathalie Meskens) en manager maakt ze toch maar een commerciele hit over haar strijd tegen haar ziekte en haar overwinning hiervan. Dit was dan ook het liedje dat Lee op TV hoorde en hem inspireerde. Als haar nieuwe hit een succes wordt, mag ze stilletjesaan terug beginnen optreden. Op een dag mag ze optreden op een boerenfestival, maar dat werd niet wat ze verwacht had...

Lee speelt met zijn groepje de ene cover na de andere op het boerenfestival. Buiten één groupie Gwen (Jasmine Jaspers) na is er niet veel aandacht voor hun optreden. Maar het is tijd voor hun zelfgeschreven nummer Gwendy in de versie van Sven. Op dat moment komt Cindy de tent binnen. Als Lee haar ziet denkt hij "fuck it" en kondigt hun zelfgeschreven nummer Cindy aan. Maar daar is Sven niet opgezet mee, hij spreekt af met de andere dat ze midden in het liedje zullen invallen en verknalt het liedje. Lee is er niet gelukkig mee, maar Cindy kan hem al snel terug opbeuren. Ze was geraakt door het nummer en zoekt Lee zelf op. Nonkel/Manager Dolf ziet hier de kans voor zijn neef en wisselt al direct nummers uit met Cindy.

Als eindelijk haar eigen nummer af is, stapt Cindy naar haar platenbaas. Ze wil enkel haar contract verlengen op voorwaarde dat ze haar eigen nummer mag brengen. Het duet "Ik kies jou" mag gedraaid worden op voorwaarde dat het met een grote naam wordt ingezongen. Maar om die grote naam te overtuigen hebben ze wel een demo nodig. Omdat het goedkoper is wil de platenbaas goedkoop talent. Cindy denkt aan Lee en vraagt hem haar demo mee in te zingen. Lee gaat hiermee akkoord als zijn vrienden in ruil daarvoor een single mogen opnemen. Zo gezegd, zo gedaan...

Cindy die oprecht en eerlijk wilt zijn, heeft helemaal geen zin in een grote naam voor haar liedje. Ze houdt van haar liedje omdat het juist zo puur is. Ze overtuigt haar platenbaas de demo in omloop te brengen onder de naam van Cindy. C en haar mistery guest. Lee wordt hier echter niet van op de hoogte gebracht en verschiet zich een ongeluk als hij het op de radio hoort. Uiteraard horen ook zijn vrienden dit. Ze zijn razend en voelen zich bedrogen. Het komt tot een breuk tussen de groep en Lee. De platenfirma stelt aan Lee voor om uit te komen voor zijn identiteit en de mistery guest wordt openbaar gemaakt als Davy D. Lee wordt meegezogen in het web van leugen en intriges, maar is dat wel wat hij echt wil? Weet Lee wel wat hij wil? Cindy ziet dat Lee zijn puurheid verliest en haar plannen vallen in duigen uit elkaar. Lee en Cindy waren helemaal naar elkaar toegegroeid, maar het komt tot een pijnlijke breuk. Ondanks hun leeftijd en hun verschillende leefwerelden waren ze toch verliefd op elkaar. Maar is de liefde sterk genoeg om hier terug boven op te komen? Is de leeftijdskloof dan toch niet te groot? Passen Rock en Schlager toch beter bij elkaar dan gedacht? Er is maar één antwoord op uw vraag: ga naar de film kijken. De film wordt vanaf 1 juli in alle Vlaamse bioscopen vertoond. Het is zeker de moeite om eens te gaan kijken!

Of Stany Crets met zijn debuutfilm direct bij de kijkers scoort valt nog af te wachten. Wat we wel al weten is dat de première een groot succes was. Vele collega's uit BV-land kwamen hem alvast een hart onder de riem steken. Ook collega regisseurs Erik van Looy en Jan Verheyen kwamen eens een blik werpen op deze nieuwe filmregisseur. Stany heeft al veel geregisseerd maar had nog nooit een film gemaakt. Gezien het een muziekfilm is moet er natuurlijk ook muziek geschreven worden. Steve Willaert was de uitverkorene en componeerde verschillende nummers voor de film. Maar niet enkel hij mocht muziek schrijven, ook de hoofdrolspelers draagde een steentje bij. De titelsong van de film "Ik kies jou" was een samenwerking tussen Stany Crets en zijn vriendin Ann Van den Broeck. Hij nam de teksten voor zijn rekening terwijl zij zich mocht uitleven voor de muziek. Het kwam tot een prachtig eindresultaat. Ook Bert Verbeke werd uitgedaagd en schreef zelf het nummer "Cindy".

De film is een leuke feelgoodmovie. Het is een samenraapsel van genres wat het juist zo interessant maakt. Komedie, drama, muziek, al deze ingrediënten zorgden samen voor een heerlijke film. Je kan lachen, je kan huilen, je kan zingen en springen wat je maar wilt. Wij hebben echt genoten van de film en voor ons was het alvast een topper. We raden dan ook iedereen aan om vanaf volgende week zeker eens een kijkje te gaan nemen. Stany Crets, Peter Bouckaert (producent Eyeworks), de cast en crew hebben hier knap werk geleverd en mogen een welverdiend applaus in ontvangst nemen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: