Een man laat een lithografische steen taxeren bij expert Karl Marcelis. Op zo’n steen wordt een tekening gemaakt, die met behulp van een ingewikkeld scheikundig proces op papier wordt gedrukt. Een lithosteen is dus uniek en daarom erg gegeerd. Expert Karl is danig onder de indruk, omdat deze lithosteen de handtekening van Pablo Picasso draagt. Maar is de steen echt van de hand van Picasso? En, indien ja, hoeveel is ze waard?

Een jongen heeft twee speelgoedboten gevonden bij zijn oma op zolder: “Niemand wilde ze, dus heb ik ze meegenomen.” De stukken zijn in slechte staat en erg vuil, maar toch is expert Eliane Van Nin erg blij dat de jongen het speelgoed van de vuilnisbelt heeft gered. Van de poetscapaciteiten van de jongeman is ze echter minder onder de indruk. De jongen is met vochtige doekjes aan de slag gegaan, maar “je moet dat met een droog doekje en goedkope babyolie reinigen”. Heeft hij naast het vuil ook de waarde van de stukken weggewassen?

De experten van Rijker Dan Je Denkt? krijgen wel vaker de vraag om de waarde van gitaren te schatten. Maar expert Hilko Nackaerts krijgt deze week een erg bijzonder exemplaar in handen. De eigenaar kocht het instrument, dat is gehandtekend door alle leden van de Rolling Stones, in San Francisco. Expert Hilko laat zijn bewondering merken en de eigenaar ziet de kassa rinkelen. Hij wordt echter aangeraden het instrument niet te verkopen, want “als één van de leden van de Rolling Stones komt te overlijden en de band stopt, stijgt de waarde van deze gitaar aanzienlijk.”

Expert Elke Op De Beeck heeft een drukke dag. Ze is gespecialiseerd in het schatten van horloges en krijgt vandaag twee bijzondere exemplaren in handen. Een jongeman heeft een polshorloge bij dat zijn vader bij het afstuderen heeft gekregen. Het uurwerk is van het bekende merk Baume en Mercie en heeft een groot aantal aanduidingen: het uur, de minuten, de seconden, de maanstand, de dag en de maand en een chrono. De mechaniek in het uurwerk is dan ook indrukwekkend.

Daarnaast krijgt expert Elke ook een zeer bijzonder ‘blindenhorloge’ in handen. Het uurwerk dateert van vlak na de Eerste Wereldoorlog en werd gemaakt voor mensen die tijdens de oorlog blind zijn geraakt. Het horloge heeft geen glas om de wijzers af te schermen, zodat de blinde met zijn vingers het uur kan ‘lezen’. Daarnaast beschikt het binnenin over een klein hamertje dat tegen een gong aanklikt en zo het uur ‘zegt’. Dit zou wel eens de allereerste sprekende klok uit de geschiedenis kunnen zijn …

Twee zussen hebben een oud harnas bij dat bij hun grootmoeder op de kast stond. De grootmoeder is ondertussen verhuisd en zo is het harnas op de zolder bij één van de kleindochters terechtgekomen. Ze vinden het mooi, maar het past niet in hun interieur. Dan zijn er volgens Staf twee opties: “ofwel koop je een kasteel, ofwel verkoop je het harnas.”De zussen beslissen wijselijk de schatting af te wachten …

Rijker Dan Je Denkt?, elke dinsdag om 20.35 bij VTM

De afleveringen van Rijker Dan Je Denkt? zijn live en uitgesteld te bekijken via vtm.be en de VTM-app.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: