Al 3 weken lang vallen er flink wat geld én mooie (familie)verhalen te rapen in Rijker dan je Denkt? - vorige week bekeken door gemiddeld 752.086 kijkers (live+5; 26,9% op VVA 18-54)-. De 4de aflevering op donderdag 11 december, klinkt host Staf Coppens als muziek in de oren. Letterlijk dan, want gitaarexpert Hilko Nackaerts en Luc Deneys, expert strijkinstrumenten, krijgen enkele pareltjes over de vloer van het MAS in Antwerpen.

Muzikale noten te kraken

François uit Tienen heeft een elektrische Fender-gitaar mee. Hij was 16 toen zijn vader en moeder het instrument kochten als cadeau en de amateurmuzikant heeft de gitaar ondertussen al decennia lang in zijn bezit. Hilko Nackaerts - als gitaarbouwer en -technicus van Simple Minds, James Brown, Nile Rodgers, Chris Rea, K’s Choice, Night of the Proms,… zelf een bekende naam in de muziekwereld- is meteen enthousiast. Muzikale grootheden als Eric Clapton, Bob Dylan en Jimi Hendrix hebben op een gelijkaardige gitaar immers hun grootste hits gecomponeerd. Fender-modellen uit de vroege jaren ‘60 zijn zeer gegeerd en worden vaak voor duizenden euro’s verkocht. Maar heeft François een origineel exemplaar of blijft het bij de emotionele waarde?

Luc Deneys, expert strijkinstrumenten, moet een Hopf-viool - van de hand van een bekende vioolbouwfamilie - taxeren. Wanneer Michel uit het Limburgse Nieuwerkerken hoort dat het instrument rond 1820 gebouwd zou zijn én dat ie nog steeds in goede staat verkeert, klinkt het geschatte bedrag hem als muziek in de oren. En te zeggen dat hij de viool indertijd voor amper 25 euro kocht… voor de kist waar ie instak.

Andere mogelijke schatten

Van een gouden UEFA-medaille uit ’67 van een ex-speler van Anderlecht, over 3 Delvaux-handtassen die als familiestuk van moeder op dochter worden doorgegeven en ebbenhouten stoelen: werkelijk àlles wordt door de Rijker dan je Denkt?-experten geschat.

Karl Marcelis, expert schilderkunst, krijgt een klein schilderijtje met daarop 2 aapjes te zien. Op het eerste gezicht een banaal onderwerp. Maar wanneer blijkt dat het kunstwerk een cadeau was van de Antwerpse schilder Jos Schippers én de aapjes zeer gezocht blijken te zijn, wordt het spannend.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: