Vorige week maandag gaf Staf Coppens afspraak voor de eerste aflevering van Rijker dan je Denkt?. Meer dan 770.000 kijkers volgden de schattingsdag, die was opgezet in Gent, en lieten zich samen met de eigenaars van onder andere een werk van Paul Delvaux, het dagboek van een soldaat uit WO I, opiumpijpen uit China, en een aparte tafelklok verrassen over de waarde van stukken. De eerste Rijker dan je Denkt? was goed voor een marktaandeel van 29,9 % (VVA 18-54, alle cijfers Live+2).

In de tweede aflevering strijkt Rijker dan je Denkt? neer in het jonge maar nu al beroemde MAS in Antwerpen. Het Museum aan de Stroom is dé arena van het kunst-, design-, vintage-, en antiekevent waar de bezoekers hun trendy en antieken snuisterijen laten taxeren door de experten. Staf Coppens laat zich samen met de eigenaars verrassen door de waardebepaling en gaat op zoek naar het verhaal achter de voorwerpen.

Experten zelf verrast
Christophe Bernaerts, expert toegepaste kunst, krijgt enkele dames bij zich met een bronzen panter. De expert is verheugd dat hij dit werk van Albéric Collin mag taxeren, de beste dierenbeeldhouwer van ons land die zelfs op wereldniveau befaamd is. “Het is absoluut een ontdekking en dit werk moet worden opgenomen in de vakliteratuur. Dit is een museumstuk”, aldus Christophe wanneer hij de prijs van het pronkstuk onthult.

Ook experte porselein en keramiek Arianne Massez beleeft een topdag, wanneer ze de zacht porseleinen kom taxeert die Peggy uit de vitrinekast van haar moeder heeft meegebracht. Voor Peggy is de verrassing groot als blijkt dat dit een bouillonkom is uit de entourage van Lodewijk de veertiende. Het magnifieke kleinood heeft een waarde die kan oplopen tot maar liefst 30.000 euro.

Een brede waaier aan kleine en gigantische objecten
Een brede waaier aan objecten wordt door jong en oud aangebracht om geschat te worden. Een knaap van 12 heeft letterlijk een koffertje vol geld mee. Hij verzamelt oude munten en biljetten en er zit één briefje tussen uit het Afrikaanse Katanga, een staat die enkel van 1961 tot 1963 onafhankelijk was. De jongen en zijn vader zijn van mening dat het biljet wel eens van waarde kan zijn. Expert Willem van Alsenoy geeft uitsluitsel.

Staf Coppens ontmoet tijdens de schattingsdag in Antwerpen ook een jong koppeltje, dat verschillende etsen en schilderijen meegebracht heeft. Het zijn erfstukken van de grootouders. Ze zijn razend benieuwd naar de waarde, want met de eventuele verkoop van de kunstwerken hopen ze stiekem een reis te kunnen bekostigen.

Sommige objecten zijn zodanig groot dat ze zelfs niet in het MAS kunnen. Dirk komt langs met zijn Rolls Royce, uit begin jaren ’30. De wagen blijkt nog eigendom geweest te zijn van Woolf Barnato, de Michael Schumacher uit de jaren ’20 en ’30. Een unieke oldtimer dus. Maar wat is het verhaal van de auto? Staf Coppens gaat er achteraan.

Verder worden er strips aangebracht, waaronder een eerste editie van Het Gebroken Oor van Kuifje dat gedrukt is op oorlogspapier, vintage hoedjes uit de jaren ’20 en ’30 die op het internet zijn gekocht, een tinnen speelgoedauto uit de jaren ’50 die nog altijd rijdt, vazen die oorspronkelijk eigendom waren van de baron van Wuustwezel, … en een monumentaal schilderij van meer dan vier meter lang dat gekocht is op een veiling. Expert schilderkunst Karl Marcelis is alvast onder de indruk…

RIjker dan je denkt? vanavond om 21.20 uur op vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: