Harpist blaast nieuw leven in wereldhit van Aphex Twin

Harpist Remy van Kesteren brengt vandaag zijn nieuwe single ‘avril 14th’ uit. Het nummer is een bewerking en eigen muzikale interpretatie op Aphex Twin’s ‘Avril 14th’. De videoclip van de single is opgenomen in de STMPD studio's, waar het opnameproces plaatsvond. De officiële videoclip is hier te bekijken. In februari opende Remy van Kesteren voor de uitverkochte reeks concerten van DI-RECT en Residentie Orkest. Naast een soloshow in de Vegafabriek speelt Remy nog vier shows in België met zijn Analogue Robot Orchestra:

  • 11.03 De Vegafabriek, Nijeveen (solo show)
  • 15.03 De Velinx, Tongeren (BE)
  • 16.03 Music Center Track Kortrijk, Kortrijk (BE)
  • 12.05 Cultural Center Mechelen, Mechelen (BE)
  • 13.05 Werf 44, Schilde (BE)

Info en tickets via www.snowstar.nl/shows

Al eerder bracht Remy verschillende bewerkingen uit en de nieuwe single sluit dan ook aan in een mooi rijtje: ‘Daydreaming’ (Radiohead), ‘Perth’ (Bon Iver), ‘Isolated System’ (Muse), ‘Malamente’ (Rosalía). Remy van Kesteren over ‘avril 14th’: De track is geschreven en uitgebracht door de genre-overstijgende Aphex Twin, een van de meest innovatieve en invloedrijke muzikanten en producers in elektronische muziek. De ogenschijnlijk simpele melodie verscheen op zijn album Drukqs uit 2001 en werd opgenomen met een Disklavier, een computergestuurde piano. Hierdoor klinkt de simpele melodie menselijk maar toch niet helemaal. Dat is te horen aan de mechanische timing van het origineel, maar ook aan de plotse enorme intervallen die een echte pianist nooit zou componeren, laat staan spelen. De laatste maten van het nummer zijn bijna onmogelijk om op de harp te spelen. De sprongen in de rechterhand om bij alle juiste noten te komen zijn zo enorm en snel, dat het een eeuwigheid duurde om te studeren. Het blijft ontmoedigend elke keer als ik bij die laatste noten kom en ik heb hard gestudeerd om de mechanische timing van het origineel na te bootsen, maar pas toen ik het interpreteerde zoals ik het wilde, begon het werk echt logisch voor me te worden. In plaats van een moeiteloze computer voel je de echte strijd en emotie van een mens die deze muziek speelt en dat is wat deze versie nieuw leven inblaast."

Harpist Remy van Kesteren staat bekend om het creëren van zijn eigen wereld met zijn composities; een mix van neoklassieke minimale, alternatieve elektronische muziek met jazz- en wereldinvloeden, waarbij de grenzen tussen genres vervagen. Hij studeerde o.a. aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, waar hij studeerde bij de beroemde harpiste Isabelle Moretti. Van Kesteren heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Nederlandse Muziekprijs. Zijn vele prijzen leidden tot concerten over de hele wereld.

‘avril 14th’ van Remy van Kesteren is nu beschikbaar op Spotify, iTunes, Apple Music, Tidal, Deezer en Bandcamp.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: