‘Catch a Vibe’ @ Reggae Geel, en dat voor de 31ste keer. Dit jaar kan dat op vrijdag 31 juli en zaterdag 1 augustus. De vorige 30 edities deden ze het zonder, maar vanaf dit jaar zal er een voorverkoop voor het festival georganiseerd worden. Tickets kan je online bestellen op de website www.reggaegeel.com. De voorverkoop start op 15 mei. Een dagticket kost € 15, voor een weekendticket betaal je € 25 ( telkens + reservatiekost). Aan de kassa kosten de tickets € 25 per dag en € 35 voor de twee festivaldagen. Voor deze prijs krijg je een mix van nieuw talent en gevestigde waarden die er garant voor moet staan dat ook deze editie weer onvergetelijk zal worden.

Nieuw talent krijg je o.a. te zien met de winnaar van de ‘European Reggae Contest’ (een samenwerking tussen de belangrijkste Europese reggaefestivals) en tijdens de derde editie van ‘Catch a Mic’ (een wedstrijd voor MC talent in samenwerking met Poppunt). Deelnemen aan de preselecties voor ‘Catch a Mic’ kan nog tot 7 juni via www.vi.be. De 6 geselecteerde finalisten mogen op zaterdagmiddag opnieuw onze dancehall-tent op zijn kop zetten. Ditmaal zal dat trouwens gebeuren onder het deskundig oordelende oog van gastjurylid Top Cat.

Top Cat zal op vrijdagavond eerst wel zelf tonen hoe een MC volgens hem te werk moet gaan. Voor diegenen die het dan nog niet begrepen hebben, stelt hij zaterdagavond ook nog eens zijn boek ‘How to MC’ voor. Dat het ‘Catch a Mic’ – talent wel degelijk zijn doorstroming kent, bewijzen O.N.E.S.T.Y. en Saimn-I. Die laatste treedt aan in een package met Ashanti 3000, Brother Culture en Unlisted Fanatics. O.N.E.S.T.Y. is intussen uitgegroeid tot de leading lady van de Belgische reggae-scene en laat zich tegenwoordig backen door de veelbelovende Asham Band.

Ziggi & The Renaissance Band zagen we al schitteren op de Bob Marley Birthday Bashment vorige winter. Ons wist hij alvast te overtuigen, vandaar dat we hem opnieuw uitnodigden om mee te feesten op Reggae Geel. Op zijn tweede album ‘In Transit’ bewijst hij een excellent singer-songwriter te zijn. In het verleden sleepte deze Nederlander met Caraïbische roots al meerdere prijzen in de wacht en toerde hij als officiële supportact met Gentleman.

Ook jong en ook talentvol is de zoon van de legendarische Jah Shaka. The Young Warrior legt met zijn soundsystem in zijn geheel eigen stijl op sublieme wijze een link tussen oud en nieuw, met aandacht voor roots & culture dub van de jaren ’70 tot nu.

Meer ervaring bij Entebbe Sound, één van de meest vooraanstaande soundsystems uit Londen. Ze speelden hun eerste set reeds in 1978. Sedertdien gebruiken zij de muziek als medium om een boodschap van ‘peace, love and unity’ over de wereld te verspreiden.

Ook een gevestigde waarde is Don Carlos. Deze Jamaicaan draait al meer dan 40 jaar mee, maar zijn carrière nam pas echt een vlucht toen hij in 1973 samen met Garth Dennis en Duckie Simpson ‘Black Uhuru’ oprichtte. Na hun split 3 jaar later leverde hij pareltjes als ‘Suffering’, ‘Harvest Time’ en ‘Them Never Know Natty Dread Have Him Credential’. Doorheen de jaren scoorde hij hits met ‘Late Night Blues’, ‘Dice Cup’, ‘Hog & Goat’, ‘Johnny Big Mouth’... Just to name a few. Don Carlos zal gebacked worden door de Dub Vision Band.

Met African Head Charge, bijgestaan door niemand minder dan Adrian Sherwood, halen we zeker een topper binnen. De Jamaicaanse percussionist Bonjo I stond 29 jaar geleden mee aan de wieg van deze Britse dancedubformatie, die zijn hoogtepunten beleefde op het ‘On U Sound’-label van Adrian Sherwood. Een mix van Afrikaanse roots, Westerse electronica, diepe dubritmen en veel percussie. Uiterst dansbaar, maar ook mystiek en hypnotiserend.

Verder op Reggae Geel ook nog Downbeat The Ruler, het New Yorkse Soundsystem van Tony Screw dat na dertig jaar zowat de meest ruime ‘foundation dubplates collection’ van het heelal moet hebben. Downbeat zal trouwens ook instaan voor de backing van rootsreggae singer Glen Washington.

Glen Washington had in de jaren zeventig een hit “Rockers Nu Crackers” maar ging zich daarna weer toeleggen zijn eerste beroep: drummer. Hij deed dat als sessiemuzikant zelfs bij Stevie Wonder. Tien jaar geleden duikt hij terug op als zanger en weet meteen de reggaemassive achter zich te krijgen met puik materiaal en gloedvolle zang en nu dus voor het eerst en langverwacht: live in deze contreien.

Ook Cocoa Tea is van de partij. Calvin Scott richtte een ravage aan in de pioniersdagen van de dancehall met zijn lekkere songs en zijn stem, die klinkt zoals ze heet. Hij vormt een tijdlang een reggaesupergroep met Shabba Ranks en Home T. Voor zijn eigen productie – de striemende aanklacht ‘No Blood For Oil’ ten tijde van de eerste golfoorlog – wordt hij de ban geslagen. Wisten we toen veel dat de song opnieuw actueel zou worden. Cocoa Tea bewijst vooral ook een blijver te zijn, die zich wars van alle trends terug op roots reggae gaat concentreren. Zijn laatste hit is de ode aan Barack Obama. Cocoa Tea live is als een dik uurtje ‘the jukebox from heaven’.

Met Turbulence ontmoeten we de nieuwe reggae. Hij is een van de tweede generatie nu roots dj in de bobo shanti vein. Een beetje een Jamaicaanse versie van Busta Rhymes. Zijn energie stuitert alle kanten op en muzikaal leent hij wel eens wat hiphop en r&b bij de buren. Zijn repertoire is al een even fascinerende mix van hardcore rappen, singjayen en zingen. Hij scoort een hit Notorius en maakt vooral onder leiding van Fattis Burrell degelijke cd’s.

Reggae Geel gaat door op vrijdag 31 juli en zaterdag 1 augustus 2009. Vrijdag start het programma vanaf 18.00, zaterdag vanaf 13.00, op de vernieuwde terreinen aan de Zandstraat in Geel.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: