Dit najaar lanceert Radio 2 de website Vivavlaanderen.be, een online platform waarop de radiozender het volledige Vlaams-populaire muziekgenre in kaart zal brengen. In de digitale encyclopedie zal het brede publiek onder andere kunnen genieten van de vele schatten uit het rijke VRT-archief maar ook kennis maken met de allernieuwste Vlaamse producties.

“De digitale schatkamer van de Vlaams-populaire muziek.” Zo kondigde Radio 2-nethoofd Jan Knudde het multimediaproject vanmiddag in het Radiohuis in Leuven aan. “We brengen het verleden van het Vlaams-populaire genre in al zijn rijkdom in kaart, maar gebruiken het platform ook om volledig mee te blijven met de toekomst van het genre. Ook nieuwe producties en aanstormend talent krijgen een plaats op de site.”

Tijdslijn

Vivavlaanderen.be wordt meer dan een online audiotheek. Per artiest wordt een tijdslijn aangemaakt waarop naast liedjes ook videoclips, beelden van optredens en interviews, biografieën… verzameld worden. “Op die manier kunnen we ook de nieuwe lichting Vlaamse artiesten als David Vandyck, Jelle Cleymans en Maarten Cox van bij het begin volgen”, zegt voormalig Radio 2-producer Marc Brillouet die al jaren materiaal verzamelt voor dit project en hiervoor graag zijn persoonlijk archief ter beschikking stelt van de VRT.

De site zal voortdurend aangevuld worden met nieuw materiaal. Wanneer artiesten langskomen in programma’s als De Lage Landen en Het muziekcafé of op evenementen als Zomerhit en De Eregalerij, zullen daarvan de audio- en videofragmenten meteen op Vivavlaanderen.be staan. Omgekeerd zal er op Radio 2 regelmatig doorverwezen worden naar de site.

Vivavlaanderen.be wordt dit najaar gelanceerd met de steun van Sabam en Muziekcentrum Vlaanderen.

De Madammen

Daarnaast lanceert Radio 2 ook in zijn uitzendingen een nieuw initiatief rond Vlaams-populaire muziek. In De Madammen komt vanaf september een dagelijkse rubriek waarin bekende Vlamingen hun liefde uitspreken voor het muziekgenre. Verschillende muzikanten, maar ook sporters, politici, mediafiguren… komen er vertellen over hun lievelingsschlagers en Vlaamse chansons. Aan de hand daarvan halen ze bijvoorbeeld herinneringen op aan hun jeugd of vestigen ze de aandacht op nieuw werk van Vlaamse makelij.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over