© Jaak Geebelen

Op vrijdag 9 april pakte de uiterst gezellige Rocktempel in het Limburgse Kerkrade (NL) uit met een zeer uitnodigende concertaffiche. Met de Britse revelatie Pure Reason Revolution als headliner en de Poolse bands Quidam en After als supporting acts was het smullen geblazen voor het talrijk opgekomen publiek.

De groovy space rock met sterke samenzang van Pure Reason Revolution was een van de openbaringen van de afgelopen jaren. We zagen Pure Reason Revolution voor de eerste maal schitteren in 2007 toen ze het voorprogramma van Blackfield verzorgden in de Turnhoutse Biebob. Stevig onder de indruk van hun eclectische geraffineerde rock met heel wat referenties naar de progressieve muziek, belandde hun EP en hun eerste langspeler de komende periode regelmatig in de cd-player.

Hun innoverend album The Dark Third (2006) groeide langzamerhand uit tot één van onze favoriete albums van de laatste jaren. Hun hippe muziek is een mengeling van progressieve rock en britpop met als belangrijkste handelsmerk de zuivere meerstemmige samenzang van Chloë Alper en haar mannelijke kompanen. Bij PRR spelen keys, synths en sampels via de computer een belangrijke rol maar daarnaast zijn ook vaak diverse krachtige gitaaruithalen. Hun muziek doet je het ene moment in een soort hypnose vallen maar schudt je daarna weer wakker met hun stevige breaks en beats.

Tijdens hun concert speelden ze uiteraard heel wat materiaal uit hun tweede album “Amor Vincit Omnia’dat onlangs werd uitgebracht. Dat betekende heel wat minder progrock en dit ten voordele van de elektropop. Het publiek ging echter het meest uit de bol tijdens hun Dark Third nummers.

Toch ook vermelden dat de supporting acts uiterst genietbaar waren.
Het verfijnde fluitspel, de zachte melodieuze stukken, de zeer gevoelige zang en het aardige gitaarwerk deed Quidam duidelijk boven het zeer voortreffelijke After uitstijgen.
Niet verwonderlijk want het Quidam concert van 2008 te Verviers stond al in onze top 5 van de beste concerten van 2008. Jammer dat de band maar drie kwartiertjes kreeg toegemeten ..want het smaakte naar veel meer…

Maar niet getreurd Pure Raeson Revolution maakte er daarna voor ondergetekende een onvergetelijke avond van. (Jaak Geebelen)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: