1985. Boys Noize werd drie jaar oud, Kele van Bloc Party blies vier kaarsjes uit. Selah Sue, Uffie of Ellie Goulding waren zelfs nog niet geboren.

In datzelfde jaar vatten enkele jongeren uit het Limburgse Leopoldsburg het idee op om een festival op poten te zetten. Pukkelpop werd geboren en het vond voor het eerst plaats op een voetbalterrein in Heppen. Headliners waren Front 242 en Anne Clark,  3.000 bezoekers daagden op. Pukkelpop was een succes.

Na een kwarteeuw blijkt Pukkelpop relevanter en levendiger dan ooit: voor het eerst hangt er een bordje ‘SOLD OUT' aan de poorten. 25 edities lang met nog steeds dezelfde ‘jongeren' van toen aan het roer, aangevuld met vers bloed over de jaren heen. Duizenden bezoekers beleefden prachtmomenten voor de verschillende Pukkelpop-podia: ze zagen grunge opkomen, dansten voor het eerst op de tonen van dance-artiesten, pogo'den erop los aan de skate stage of beleefden waanzinnige ontdekkingen op een van onze kleinere podia. Tel daarbij kamperen, vrienden maken, lachen, dansen, ... in het typische ongedwongen Pukkelpop-kader.

Dat alles kan je toch niet zomaar aan je laten voorbijgaan?

The book
In het boek ‘Pukkelpop 25' wordt de indrukwekkende geschiedenis van het festival geschetst aan de hand van unieke sfeerbeelden, originele illustraties en legendarische foto's van o.a.  Afghan Whigs, Nirvana, Daft Punk, Rage Against The MachineThe White Stripes, o.a. gemaakt door topfotografen gie Knaeps en Goedefroit Music. 
Ook Pukkelpopartiesten Dave Grohl, Underwold, dEUS, Editors, Soulwax halen herinneringen op aan het grootste alternatieve openluchtfestival van België.

Het boek biedt geen klassiek chronologisch overzicht van droge data en feiten, maar is een boeiend kijkboek waarin alle aspecten van een progressief en grensverleggend festival worden toegelicht aan de hand van foto's, anekdotes, infographics, lijstjes en affiches.Even verrassend en boeiend dus als Pukkelpop zelf.‘Pukkelpop 25' verschijnt op 1 oktober 2010 en kost 29,90 euro in de boekhandel. 

Mis de exclusieve PUKKELPOP 25 PRESALE ACTIE niet!  Voor de uitzonderlijke prijs van 15€ kan je tijdens het festival intekenen voor jouw uniek en gepersonaliseerd exemplaar.
Het boek ‘Pukkelpop 25' met daarin jouw festivalportret, wordt na Pukkelpop gratis thuis bezorgd.
Deze actie loopt in samenwerking met uitgeverij Ludion.
 
The CDPukkelpop is en blijft nog steeds hét muziekfestival bij uitstek! Nieuwe bands ontdekken, gevestigde waarden zien schitteren, legendarische reünies beleven; dat is en blijft Pukkelpop.

Recht vooruit met de neus, maar af en toe durven omkijken om te weten van waar we kwamen. Je merkt het jaarlijks aan onze affiches en je zal het merken aan de allereerste officiële Pukkelpop 25 compilatiebox!

Een knappe box met maar liefst vier cd's en 80 artiesten die je op een muzikale trip doorheen de Pukkelpopgeschiedenis nemen. Van frisse blaadjes als La Roux, Florence + The Machine over bevallige dames als PJ Harvey en Roisin Murphy. The Chemical Brothers, The Prodigy, Dj Shadow, Orbital effenden het pad voor The Bloody Beetroots, Hot Chip en LCD Soundsystem. En wat met zoveel schoonheid van Eels, Sparklehorse, Elbow, Elliott Smith, Morphine en The National? Of rasechte Pukkelpopartiesten als Nick Cave & the Bad Seeds, Pixies, Sonic Youth, dEUS, Big Black en Ramones? Je vindt het allemaal op de knappe 4cd box.

Vanaf maandag 2 augustus vind je de compilatie in de winkels.Bekijk de tracklist hier.

De cd kwam er mede dank zij Studio Brussel en Universal Music Belgium.

The Museum
Het is een drukte van jewelste geweest in het archief van Pukkelpop: een jubileumboek, een 4cd verjaardagsbox én een festivalmuseum!Naar aanleiding van een kwarteeuw Pukkelpop kunnen de festivalgangers drie dagen lang een kijkje komen nemen in het Pukkelpopmuseum op het festivalterrein. Het wordt zeker geen gortdroog, saai chronologisch overzicht van feiten en cijfers, maar wel een ludiek belevingsparcours waar de indrukwekkende geschiedenis en vele hoogtepunten van 25 jaar Pukkelpop centraal staan.
Waar komt de naam Pukkelpop vandaan, welke artiest vroeg eetbaar ondergoed en hoe smaakt dat dan eigenlijk, wat heeft een anagram van Chokri met Shameboy te maken, hoe zag de allereerste Pukkelpopaffiche er uit, waarom roepen ze tijdens een soundcheck altijd ‘tchaheej tchaheej' en hoeveel bands met een A hebben al op Pukkelpop gespeeld?  Dit en nog véél, veel meer kan je zelf komen beleven in het Pukkelpopmuseum.     

Van 19 tot en met 21 augustus 2010 op het festivalterrein.Enkel toegankelijk voor bezoekers met geldig dag- of combiticket.
Het Pukkelpop museum wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de logistieke steun van de Universiteit Hasselt
 
The headphone
Voor de 25e verjaardag lanceert Pukkelpop een exclusieve limited edition Pukkelpop headphone. Breng je mp3-speler alvast op de hoogte, want hij zal maar bleekjes uitslaan bij het zien van het knappe ontwerp van de headphone. Zo werd hij volledig ondergedompeld in hetzelfde kleurenbad als de 25years Pukkelpop-huisstijl en komt hij in een speciaal ontworpen Pukkelpop box.

De exclusieve limited edition Pukkelpop headphone kost 40€ en is te koop op het festivalterrein en vanaf 6 augustus ook via www.pukkelpop.be .

The Quiz
En het verjaardagsfeest stopt niet na de zomer! Op zaterdag 16 oktober organiseert Pukkelpop de 25 JAAR PUKKELPOP MUZIEKQUIZ. Om het de deelnemers makkelijk te maken beperken we ons tot de duizenden artiesten die de afgelopen 25 jaren op onze podia stonden. De quiz wordt op die manier ook een mooie trip down memory lane. Verdere informatie in verband met de inschrijvingen en praktische afspraken volgt later.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: