Panorama-docmentaire wint Nederlandse prijs voor gerechtsjournalistiek

De Panorama-documentaire Prison Complet van Dirk Leestmans en Mark De Visscher is vorige vrijdag onderscheiden met de driejaarlijkse Nederlandse Persprijs Jacques van Veen. Dat is een in Nederland gerenommeerde prijs voor gerechtsjournalistiek, die deze keer voor het eerst open stond voor Vlaamse inzendingen. Van de zeven genomineerde inzendingen was Prison Complet de enige Vlaamse. Prison Complet gaat over de overbevolking in de Belgische gevangenissen en de mensonwaardige toestanden die daarvan het gevolg zijn. De reportage werd bij ons op 22 februari 2009 uitgezonden in Panorama.

De Persprijs Jacques van Veen heeft tot doel ‘de kwaliteit van de journalistiek op het terrein van het recht in het algemeen en de justitieverslaggeving in het bijzonder te bevorderen’. Hij is genoemd naar de vooraanstaande Nederlandse gerechtsjournalist Jacques Van Veen (1920-2007) en wordt sinds 1984 uitgereikt.

Uit het juryrapport: “Dit programma stelt op schrijnende wijze het probleem van de overbevolking in de Belgische gevangenissen aan de orde. De situatie in de strafinrichtingen in Antwerpen en Vorst doet eerder denken aan derdewereldlanden dan aan een welvarende natie aan de Noordzee. (…) Deze documentaire speelt zich weliswaar af in de wereld van het Belgisceh gevangeniswezen, maar snijdt tegelijkertijd belangrijke maatschappelijke thema’s aan als de (on)zin van (zwaar) straffen en de privacy van gedetineerden. (…) In deze documentaire valt vooral ook de openheid op waarmee de geïnterviewden de verslaggever tegemoet treden – die verraadt een professionele aanpak en een langdurige, gedegen voorbereiding. De jury prees verder ook “het voortreffelijke camerawerk van Wim Daniëls”.

Zie ook : www.persprijsvanveen.nl

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: