Op woensdag 23 oktober verdiept Volt zich in de wondere wereld van de medische apps. Wist u dat u ook medische applicaties kunt installeren op uw smartphone? Volt controleert undercover of vrachtwagens zich houden aan het inhaalverbod bij regenweer. Discussiestof deze week is het nut van camera’s met nummerplaatherkenning. Politicus Bruno Tobback probeert dan weer een technische job op grote hoogte uit en Kobe onderwerpt een fijnstofmasker aan de reclametest.

Bruno Tobback werkt op grote hoogte

Met de komst van onder andere GSM-masten en windmolens is de vraag naar technici die kunnen werken op grote hoogte enorm toegenomen. Én technisch onderbouwd zijn, én handig zijn, én aan een touw durven hangen, vijftig meter boven de grond; het is geen evidente combinatie van vaardigheden. En dus werd recent een specifieke opleiding voor dit soort jobs in het leven geroepen. Sp.a-voorzitter en ervaren klimmer Bruno Tobback volgde voor Volt de opleiding, en pakte daarna het echte werk aan: een nieuwe antenne plaatsen op een GSM-mast.

Tatyana onderzoekt het nut van medische apps

Op een smartphone kan u behalve spelletjes en apps van sociale media, ook medische applicaties installeren. Zo zijn er app die u heel eenvoudig informeren over aandoeningen, andere apps helpen u diagnoses stellen of meten. Een oogtest, een gehoortest, een huidvlekanalyse of een hartslagmeting: het kan allemaal met uw smartphone. Hoe werken die apps? Vervangen ze uw arts? En hoe denkt men in de medische wereld over deze ontwikkeling? Tatyana zoekt het uit.

Undercover: inhaalverbod vrachtwagens bij regenweer

Volt gaat undercover op de snelweg. Bij regenweer geldt op onze autosnelwegen een inhaalverbod voor vrachtwagens. Op een aantal autosnelwegen met twee rijvakken geldt zelfs altijd een inhaalverbod, regen of niet. Volt gaat na of vrachtwagenchauffeurs zich aan dit verbod houden.

De reclametest: respro-masker tegen fijn stof

Goed nieuws voor wie veel in de stad fietst of sport. Er is een masker op de markt dat u beschermt tegen de kwalijke gevolgen van fijn stof. Met het Respro-masker aan, ademt u niets dan propere lucht in, ook als u jogt op de wetstraat of door het centrum van Antwerpen fietst. Kobe neemt de proef op de som in een nieuwe Volt-reclametest.

​Discussie: nummerplaatherkenning, een zegen of vloeg?

Meer en meer steden en gemeenten zetten in op camera’s met nummerplaatherkenning. Die registreren de kentekenplaten van elke voorbijrijdende auto en kunnen door de politie onder meer ingezet worden om voortvluchtige criminelen op te sporen of om snelheidsmetingen met trajectcontrole uit te voeren. Maar in eenzelfde moeite kan zo’n intelligente camera ook nagaan of u uw verzekering wel betaald hebt. De toepassingen zijn eindeloos, de bedenkingen groot. De discussie van de week focust op deze vraag: zijn die slimme camera’s een zegen of een vloek?

Volt: op woensdag om 20.40 u. op Eén., live ondertiteld via Teletekst 888.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over