“En, wat hebben we geleerd vandaag?”: deze zes woorden, enthousiast en liefdevol gezegd, zijn zowat het handelsmerk geworden van SOS Piet en van de topkok Piet Huysentruyt. Wat één van de vele kookprogramma’s had kunnen zijn, is dankzij Piet uitgegroeid tot een niet te missen culinaire afspraak op televisie. Zowel voor de beginnende keukenprins(es), de beslagen huismoeder als voor de ervaren hobbykok want in SOS Piet is er plaats voor alle kookproblemen: de basis, exotische gerechten, grootmoeders keuken, patisserie, enz. Ook de kijkers weten deze aanpak te appreciëren. Het programma wordt gevolgd door gemiddeld 627.500 kookliefhebbers –met op 1 februari 2009 een topaflevering van 825.000 kijkers- en haalt een gemiddeld marktaandeel van 32,4% (VVA 18-54).

Vanaf morgenavond start Piet Huysentruyt met een nieuwe –de tiende inmiddels- Ronde van Vlaanderen en gaat hij dertien weken lang de boer op om grote en kleine culinaire missers aan huis op te lossen en om te toveren tot gastronomische pareltjes. Op de koop toe geeft de chef in elke aflevering van ‘SOS Piet’ een brede waaier aan handige keukentips mee.

In de eerste aflevering van het nieuwe ‘SOS Piet’-seizoen buigt Piet zich over de problemen die kunnen opduiken bij de verschillende bakwijzes. Peter heeft zijn biefstuk graag bleu chaud. Bij deze bakwijze blijft het vlees rauw vanbinnen, maar is het toch warm. Dit lukt niet bij onze vleesliefhebber. Piet Huysentruyt is niet verrast, want Peter haalt de steak uit de koelkast, hij gebruikt de verkeerde pan en hij geeft het vlees niet de tijd om te bakken.

In de keuken van Marcella willen de gebakken mosselen niet lukken. Het korstje is veel te bleek en in de friteuse smelten de mosselen als het ware weg. Piet Huysentruyt staat Marcella met raad en daad bij. Het zoontje van Judith, de vaste schminkster van de kok, heeft een allergie en mag geen bloem, geen soja- en koeienmelk en geen suiker eten. Ze heeft geprobeerd om een alternatieve pannenkoek te bakken, maar het resultaat is niet echt geslaagd te noemen. Piet Huysentruyt zet Judith op de goede weg.

Iedereen die op eigen houtje de Vlaamse klassiekers volgens de regels van de kunst willen leren maken, kan altijd de SOS Piet-kookboeken in de hand nemen. De twee edities zijn al in meer dan 314.000 keukens in Vlaanderen te vinden. En voor wie simultaan met Piet stoofvlees, kip in jagerssaus of gazpacho, moussaka en panna cotta wil bereiden, is er de SOS Piet-dvd volume 4, met vier uur lang kookplezier. Bij de dvd zit er ook een handig receptenboekje met alle gerechten en sauzen, die door Piet geselecteerd werden.

SOS Piet elke zondag om 18.25 uur op vtm. Herhaling op zaterdagmiddag om 13.40 uur

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: