Volt heeft het deze week over onthaalmoeders. Peter Vandermeersch, de hoofdredacteur van De Standaard en Het Nieuwsblad, draaide een dag mee met een onthaalmoeder en vertelt Martine Tanghe en Kobe Ilsen over zijn bevindingen. Daarnaast heeft Volt het over kortingsbonnen, de Mexicaanse griep en de stilaan beruchte reclamespot van Carglass. En over Rudy, een mentaal gehandicapte die nergens terechtkan. Volt, op woensdag 11 november op Eén.

Peter Vandermeersch als onthaalmoeder
Is onthaalmoeder zijn de meest onderschatte stiel ter wereld? Benieuwd hoe Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van De Standaard en Het Nieuwsblad, erover denkt na een dag bij een onthaalmoeder. Op vraag van Volt is hij er van ’s ochtends tot ’s avonds gaan meedraaien. In een van zijn commentaarstukken had de hoofdredacteur de indruk gegeven dat kinderen opvangen voor hem gelijkstond met op tijd eten geven en luiers verversen. De sector stond natuurlijk op zijn kop. Heeft Peter Vandermeersch zijn visie ondertussen bijgespijkerd? Op sommige momenten leek hij het in ieder geval bijzonder zwaar te hebben.

Kortingsbonnen
De Belg is verslaafd aan kortingsbonnen. We knippen en verzamelen ons te pletter. Waarom spelen wij zo gewillig het spel mee dat producenten en supermarkten voor ons organiseren? Waarom geven ze de verbruiker niet gewoon wat hij verdient: het beste product aan de laagste prijs? Kobe Ilsen probeert een antwoord te vinden.

Een patiënt in de verwarmingskelder
Rudy, een man van achteraan de twintig, is mentaal gehandicapt en heeft ook psychische problemen. Hij overnacht al een tijdje in de verwarmingskelder van een instelling en leefde zelfs een tijdlang op straat. Rudy kan nergens terecht; elke instelling heeft wel een argument om hem niet op te nemen. Hoe kan zoiets in het Vlaanderen van 2009? Opvang van mensen die een mentale handicap combineren met een psychische stoornis ligt blijkbaar heel moeilijk. Horen zij thuis in de psychiatrie of in de gehandicaptenzorg? En wat moet er met Rudy gebeuren? Want een geïmproviseerde slaapplaats in een verwarmingskelder is natuurlijk geen oplossing.

De Mexicaanse griep
De vaccinatiecampagne tegen de Mexicaanse griep is op gang gekomen. Hoog tijd om alles nog eens op een rij te zetten met griepcommissaris Marc Van Ranst. Want weet iedereen nu ondertussen of hij of zij nu al dan niet tot een risicogroep behoort? Wat met iemand die per se wil worden ingeënt, maar niet tot een van de doelgroepen behoort? En heeft het zin om de kleinkinderen weg te houden bij opa of oma? Griepcommissaris Marc Van Ranst beantwoordt alle vragen.

Carglass: de reclametest
Hoe zit het met dat beroemde sterretje van Carglass? De boodschap van Carglass is duidelijk: zo vlug mogelijk laten herstellen, tenminste als het niet te groot is. Een sterretje kan immers doorbarsten, bijvoorbeeld als je over een hobbelige weg rijdt of als het buiten koud is en je binnen in de auto warme lucht blaast op de voorruit. Maar klopt dat echt? Heeft iemand het ooit getest?

Volt: op woensdag 11 november om 20.45 uur op één

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: