Op 10 mei is het precies 70 jaar geleden dat het Duitse leger ons land binnenviel: het begin van vijf harde oorlogsjaren waarin de meeste Belgen moesten overleven op rantsoen en schaarse oorlogskost. De herdenking van die gebeurtenissen is voor Peeters & Pichal de geknipte aanleiding om na te gaan hoe de mensen toen overleefden, wat ze aten en hoe schril het contrast is met het dagelijks leven van nu.

Vanaf maandag 26 april proberen Peeters & Pichal zoveel mogelijk recepten en verhalen over eten tijdens WO II te verzamelen. Ze doen hiervoor een beroep op de luisteraars. Tegelijk mogen ze gebruik maken van de oorlogsarchieven van Het Huis van Aleyn in Gent, het KADOC in Leuven en het studiecentrum SOMA in Brussel.

Het radioduo wil zo een stukje nuttig cultuurhistorisch werk doen. Maar vanaf maandag 3 mei komt er een tweede offensief. Sven Pichal gaat de uitdaging aan om een week te overleven op oorlogskost. Hij krijgt van ‘s morgens tot ‘s avonds een karig menu voorgeschoteld waarbij aardappelen, havermout, haring en reuzel de hoofdingrediënten vormen. Elke dag wordt hij bovendien uitgenodigd in een andere oorlogskeuken. Zullen ondermeer aan het fornuis staan: Svens grootmoeder, enkele luisteraars en een personaliteit van hoge stand.

Maandag 10 mei wordt het sluitstuk van de radio-actie. Peeters & Pichal laten die dag de jongere generaties kennismaken met de oorlogskeuken en confronteren hen ermee. Ze kunnen daarbij gebruik maken van honderden recepten en suggesties die de voorbije weken werden verzameld, in de vorm van een echt oorlogskookboek aangereikt op www.radio1.be

Enkele originele initiatieven liggen nu al vast:
- Het Sint-Franciscuscollege in Heusen-Zolder serveert oorlogskeuken voor haar leerlingen en maakt er tegelijk een educatief project van.

- Topkok Felix Alen maakt een oorlogsmenu voor een studentenkot. Hij belooft dat er ondermeer muskusrat op het menu zal staan.

- En in het VRT-bedrijfsrestaurant zullen talrijke bekende en minder bekende medewerkers proeven hoe het toen moet geweest zijn.

Peeters & Pichal overleven op oorlogskost: 26 april tot 10 mei, 9-11 uur op Radio 1

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: