Op 20 november 1999, 10 jaar geleden, speelde de indierockband Pavement zijn laatste concert in de Londense concertzaal Brixton Academy. Frontman Stephen Malkmus en de andere groepsleden hadden – dixit hun platenfirma – hun zinnen gezet op 1. Start families 2. Sail around the world 3. Get into the computer industry 4. Dance 5. Get some attention.

Fast forward naar 2009. Op 15 september meldt de vooraanstaande blog Broolyn Vegan dat de band weer zal optreden en dat 4 concerten in New York reeds bevestigd zijn (die ondertussen in een recordtijd werden uitverkocht). Onmiddellijk schiet de geruchtenmolen in overdrive: ‘cureren zij dit jaar All Tomorrow’s Parties?’ ‘En spelen ze op Primavera?’. Yep, Pavement is helemaal terug want al deze concerten zijn ondertussen bevestigd, en daarbij komt dus ook een concert op Belgische bodem, en wel in de AB op dinsdag 18 mei 2010.

Pavement is en blijft het speerpunt van een hele generatie muziekliefhebbers. Gedoodverfd als slackers, genoemd naar hun luie, laidback speelstijl, bereikte de band een underground sterrenstatus in de lo-fi scene (de tegenhanger van hi-fi, hun albums hadden veelal een minderwaardige geluidsmix). Met hun debuut ‘Slanted & Enchanted’ uit 1992 wisten zij zich meteen in de schijnwerpers te werken maar de echte doorbraak kwam er met het derde album ‘Crooked Rain, Crooked Rain’ waarvan de single ‘Cut Your Hair’ een heuse hit werd. ‘Wowee Zowee’ uit 1995 is het virtuele sluitstuk van hun discografie want de 2 albums nadien bleken veelal ongeïnspireerd. In voornoemde periode speelde de band 2 maal in de AB: maart '97 en november '99. Sinds 2002 bracht platenfirma Matador de albums ‘Slanted & Enchanted’, ‘Crooked Rain, Crooked Rain’, ‘Wowee Zowee’ en ‘Brighten The Corners’ opnieuw uit met telkens een karrenvracht aan onuitgegeven materiaal als bonus.

Tijdens hun hiatus zaten de Pavement leden echter niet stil. Malkmus was het actiefst (bij The Silver Jews maar vooral solo), en speelde ook met regelmaat van de klok, en al dan niet met The Jicks in de AB: februari 2001, april 2001, april 2003, september 2005 en juni 2008. Runner-up is Scott Kannberg die met Preston School Of Industry 2 albums maakte en zonet nog onder zijn alias Spiral Stairs een verdienstelijk solo album uitbracht.

Mis dit unieke concert niet en herbeleef een heuse brok muziekgeschiedenis met schitterende songs als ‘Stereo’, ‘Range Life’, ‘Cut Your Hair’, ‘Shady Lane’, Rattled By The Rush’ en zoveel meer.

Pavement
Dinsdag 18 mei 2010, 20:00
AB, Brussel
Tickets: www.abconcerts.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: