Pano graaft woensdag in de bodemvervuiling in Vlaanderen. 85.000 risicogronden telt ons gewest, om en bij de 12.000 daarvan moeten worden gesaneerd, een huzarenwerk.

Het verhaal van het historische stort in het diepe West-Vlaanderen, in Woumen, is illustratief. Het was actief in de jaren 70, pas in 2016 onderzocht OVAM (de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij) het. ​ De resultaten van dat onderzoek waren opmerkelijk: voor nogal wat zware metalen, chloriden en PCB's werden de milieunormen overschreden. Is dat historische stort gesaneerd? Nee, OVAM zit nog steeds in de fase van onderzoek en het zal allicht nog vele jaren duren voor er effectief gesaneerd wordt.

Bodemvervuiling is nog altijd overal, naast Woumen trekken we ook naar storten in Kruibeke, Kortemark en Willebroek. Wat is de impact op de volksgezondheid? Eén op één conclusies trekken is onmogelijk maar dat er een link is, is voor Nick Van Larebeke duidelijk. “De milieupollutie heeft een impact van 10 jaar op de Vlaamse levensverwachting”, volgens de kankerexpert en lid van de Hoge Gezondheidsraad.

De Vlaamse overheid zet stappen, maar het gaat traag en er is weinig transparantie. Is dat de schuld van de ambtenaren? Het is op zijn minst een gedeelde schuld. Want ook de politiek is weinig enthousiast en stelt nog altijd te weinig middelen ter beschikking, zo zegt Pieter Leroy, emeritus hoogleraar milieubeleid in Nijmegen.

De Vlaamse overheid heeft de PFOS-crisis niet goed aangepakt, concludeerde de parlementaire PFOS-onderzoekscommissie. Is dat ook het geval voor de bredere vervuilingsproblematiek in Vlaanderen?

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over