Reeds tien jaar lang staat Olla Vogala garant voor hoogst originele muziek, waarin geografische, culturele en etnische grenzen met een verbluffend en speels gemak worden overschreden. Het gezelschap was/is bovendien op de meest uiteenlopende muzikale terreinen actief: van folk tot jazz, van klassiek tot fusion, van het ‘ernstige werk’ tot het ‘bal populaire’, …
Inmiddels ontwikkelde Olla Vogala zich tot een een mooie kern van vijf, met als centrale figuren Wouter Vandenabeele (viool), Anne Niepold (accordeon), Marc De Maeseneer (saxofoons), Arne Van Dongen (contrabas) en Luc Vandenbosch (drums). Maar altijd stond de deur wagenwijd open voor invloeden van de buitenwereld – met de nadruk op wéreld. Denk maar aan de samenwerking met Zuid-Afrikaanse zangeressen bij Zuiderwind, de deelname aan de Culturele Olympiade 2004 in Athene, de samenwerking met muzikanten uit Marakesh (‘Brared Ataï’) en, meer recent, een tour door Senegal.

Ook in dit nieuwe project, Olla Vogala Kwintet & Guests, wordt gestreefd naar originele en fascinerende muzikale kruisbestuivingen. De basis vormt het uitgebreide repertoire van tien jaar Olla Vogala – aangevuld met nieuwe muziek – en telkens worden er één of twee muzikale gasten uitgenodigd. Dat kan de Turkse zangeres Melike zijn, de Vlaamse zanger Ludo Vandeau, de Marokkaanse zangeres Sabah, de Iraakse kanunspeler Osama Abdulrasol of één of andere Afrikaanse muzikant die toevallig in het land is.

Het belooft een wervelende muzikale trip te worden, van Vlaanderen over het Middellandse Zeegebied (Italië, Griekenland), over Noord-Afrika (Marokko, Egypte), over West-afrika (Senegal, Mali) tot in het hart van de townships in het verre Zuid-Afrika.

Uit de pers:
‘ (…) een van de beste livebands in het circuit. De band speelt niet alleen grensverleggende muziek, maar straalt ook een aanstekelijke euforie uit.’ (De Standaard)
‘Olla Vogala laveert, hoewel de groep graag in het folkhoekje wordt gedrumd, moeiteloos tussen klassiek, jazz, chanson, fusion en dansmuziek.’ (De Morgen)
Website: www.ollavogala.com

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: