Els Verhaeren
Old School Rockabilly Psychosis Night @ Trix

Bij Trix kan je terecht voor verschillende muziek genres, is het nu heavy metal, new wave, pop of iets anders, er komt voor iedereen wat wils op hun programma. Vorige vrijdag en zaterdag waren de fans van de Rockabilly aan de beurt. Twee dagenlang werd de 7de editie van Old School Rockabilly Psychosis Night georganiseerd. Rockabilly is een samensmelting van rock-’n-roll en hillbilly (of country), die wordt door voornamelijk een (gretch)gitaar, een contrabas en een drum. Vooral de contrabas staat hier heel centraal, in de beginjaren was er nog geen drum aanwezig in een rockabilly band en werd de maat bepaald door de contrabas. Hoewel de drums werden toegevoegd blijft je de sound van die contrabas heel goed horen. Psychobilly is dan weer een mix van rockabilly en punk. Vrijdag was de aftrap van deze tweedaagse en was er al een pre-party in Trix Antwerpen met o.a. Frenzy. Zaterdag late namiddag gingen ze verder met het festival. 

Adios Pantalones, mochten zaterdag openen omdat The Frogs in de file stonden. Je mag de naam van deze band vrij letterlijk nemen, want 2 van de 3 stonden effectief met hun broek naar beneden op het podium.  The Frogs stonden uiteindelijk maar een kwartiertje te laat op het podium. Deze driekoppige psychobilly band kwam uit Zwitserland. Psychobilly is heel internationaal want The Magnetix kwamen dan weer uit Rusland. Zij brachten o.a. 'Jungle Rock'.   

De fans van deze rocka-psycho-billy zijn ook altijd heel kenmerkend. De vrouwen vaak gekleed in jurkjes waar de tule van hun onderrok onderuit komt. En hun haren (pony-bles) zijn vaak strak, recht en vrij kort afgeknipt. De heren dragen meestal jeans met omgekrulde broekspijpen, bretellen en een baseball jas. Hun haren zijn zeer kort aan de kanten maar bovenaan dragen ze hun haar langer in een vetkuif (de ene al wat gigantische den de andere) en ze hebben vaak heel uitgesproken bakkebaarden. 

Sir Psyko & His Monsters was de eerste band met een man meer. Deze keer waren het 2 gitaren, drums en een contrabas, wat als gevolg had dat de gitaarlijnen extra uitkwamen. Psychobilly blijkt heel populair in de hoge Europese landen, Sir Psyko kwam namelijk van Oostenrijk. Ze waren echter zeer gekend in dit midden en hadden dan ook zeer goede interactie met hun publiek. Al snel ontstond er een moshpit waar de mannen zich konden in uitleven. Een trek- en duwspel maar zonder kwade bedoelingen. 'King of The Swamp' was ook eentje dat op veel reactie kan rekenen. Deze mannen brachten er echt de sfeer in. 

De band Banane Metalik had een beetje meer show bij. Hun versterkers stonden in kasten waar skeletten en halve benen aan bengelden en de bandleden hadden hun griezeligste gezicht op gezet. Hun muziek wordt dan ook wel eens Gore'n'Roll genoemd, een mix van horror en rock-’n-roll. De Fransmannen stonden met zes op het podium en gaven er een serieuze lap op. Het leunde al wat meer aan tegen metalmuziek. Je kon het al even goed metalbilly noemen, je hoorde die typische contrabas nog wel, maar de rock-’n-roll was hier duidelijk vervangen door metal, vandaar allicht de verwijzing in hun naam. Het publiek had er zin in en maakte er een nog grotere moshpit van voor het podium. Heel uitnodigend bleek, want ook de zanger verdween er even in. 

The Sharks was een band uit de UK en zij stonden al in de jaren '80 op het Rockabilly podium. De rockabilly is dus voor alle generaties. Dat merkte je ook aan het publiek, van jong tot oud. The Sharks waren ook weer rockabilly van het pure spul. Terug met 3 op het podium en niet te veel tierlantijntjes er rond. Op o.a. 'Death Row' en 'Phantom Rockers' werd er weer wat afgedanst. The Sharks kregen ook al een bezoekje van de mannen van Batmobile. Samen brachten ze 'It's all over now' van The Rolling Stones. 

Onze Noorderburen werden vertegenwoordigd door deze Batmobile. Zij zijn hun carrière begonnen met covers te brengen maar na een aantal maanden zijn ze ook eigen nummers gaan schrijven. Ze gaven hun stijl zelfs een eigen naam B-music. De gitarist had het publiek al helemaal mee tijdens zijn soundcheck toen hij 'My Little Runaway' speelde en iedereen heel hard 'I wowowowo wonder.' meezong. Batmobile is opgericht in 1983, dus ze vierden nu hun 30-jarig bestaan. En ze deden dat met een goed feestje. 

De Old School Rockabilly Psychosis Night werd er eentje om te onthouden. De muziek en de bands mogen er wezen, maar ook zeker hun publiek. Die alleen al zijn de moeite waard om naar te gaan kijken. 

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Old School Rockabilly Psychosis Night
Datum: 
30 november 2014
Locatie: 
Trix
Meer over