Hobbykok en levensgenieter Gene Bervoets gaat samen met een bekende Vlaming op zoek naar de roots van een bekend wereldgerecht in het gloednieuwe VIJFtv-programma De Mosterd van Abraham. Gene combineert couleur locale, toeristische tips, culinaire weetjes en fijnzinnige gesprekken in een zinnenprikkelende roadmovie met een saus vol humor en informatie.

Elke week neemt Gene Bervoets een bekende reisgezel mee op zijn zoektocht naar de oorsprong van een befaamd gerecht. Gene en zijn gast worden ondergedompeld in een wereld vol geuren, kleuren en smaken. Samen schuimen ze markten en achterbuurten af, ontmoeten ze gepassioneerde fijnproevers, bezoeken ze wedstrijden en evenementen en proeven ze lokale kost. Ze zijn voortdurend on the road, van de ene plek naar de andere, met als doel steeds verder door te dringen tot de lokale cultuur, de mensen en hun nationale trots: het gerecht met wereldfaam! Meer dan alleen een culinaire queeste, is het een avontuur vol verleidingen, inspirerende ervaringen en zinnenprikkelende gesprekken over de fijne dingen in het leven. De unieke interactie tussen beide reisgezellen (de joie de vivre van Gene in combinatie met de bezieling van zijn gast) zorgt voor de nodige vonken en hilariteit.

De zoektocht is geen vrijblijvende plezierreis. Er valt ook een missie te vervullen. Aan het einde van elke aflevering moet de bekende Vlaming, met behulp van Gene, het gerecht op authentieke wijze klaarmaken voor de locals. Alle kennis die ze onderweg verzamelen, proef- en kookmomenten en tips en weetjes over het gerecht, zijn kostbare ingrediënten voor het moment supreme: het oordeel van de lokale bevolking! Wat vinden zij van hun nationaal gerecht, klaargemaakt door twee Bourgondische Belgen? De Mosterd Van Abraham is een ode aan de authenticiteit van de smaak en de groeiende Orde der Levensgenieters!

Aflevering 1:met Goedele Liekens naar Thailand op zoek naar de roots van de Tom Yam Kung
Gene daagt Goedele uit om in Thailand een perfecte tom yam kung te maken voor de Thai. Hun zoektocht naar de oorsprong van de wereldbekende soep voert hen terug naar een ver verleden waarin Thaise koningen zich laten bedienen door meer dan 3000 hofdames.

De Thai houden van evenwicht en harmonie. Een perfecte Tom Yam Kung combineert zure, zoete, bittere en pikante smaken. Net als de Thai eten Goedele en Gene de hele dag door van de pittige garnalensoep. En als er geblust moet worden, staat er gewoon iets anders op het menu: een Thaise massage, een bezoek aan het majestueuze Grand Palace of een tocht op één van de duizenden waterwegen die Bangkok rijk is. Ze zijn te gast in één van de grootste garnalenfabrieken van het land waar duizenden arbeiders de hele dag door tijgergarnalen kuisen of darmkanalen verwijderen. En om de garnalenvissers live aan het werk te zien, vliegen ze naar het Zuiden van Thailand, een paradijs op aarde waar de temperaturen -letterlijk en figuurlijk- hoog oplopen. ’s Avonds duiken ze het broeierige Thaise nachtleven in, maar ook daar verliest Goedele haar missie geen seconde uit het oog. Zelfs in een plaatselijke nachtclub vol paaldanseressen en strippers vraagt ze zich af hoe ze nu best aan haar soep begint.

Het moment van de waarheid is aangebroken. De zeezigeuners in het moslimdorpje Panyi krijgen een speciaal gerecht voorgeschoteld: Tom Yam Kung op Goedele’s wijze. Maar of deze specialiteit ook door hen gesmaakt zal worden, valt nog af te wachten. Gene heeft alvast een mooie tegenprestatie in petto.

De mosterd van Abraham vanavond om 19u55 op VIJFtv

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: