Naar school gaan, eten, buiten spelen, ... Voor de Vlaamse kinderen is dat allemaal heel gewoon. Maar in sommige delen van de wereld zijn kinderrechten er niet voor iedereen. Hoe leven kinderen hoog in de bergen? Wrapper Niels Destadsbader trok voor Karrewiet naar het Andesgebergte in Peru om er kennis te maken met het leven van de hooglandindianen en na te gaan hoe het er gesteld is met de kinderrechten. Het resultaat is een vijfdelige reeks, die van maandag 3 maart tot en met vrijdag 7 maart te zien is in Karrewiet, op Ketnet.

De bevolking van Peru is één van de meest diverse van het Zuid-Amerikaanse continent. Bijna de helft van de Peruviaanse bevolking bestaat uit inheemse indianen, waarvan de meesten in de hooglanden van de Andes leven. De laatste jaren is Peru sterk vooruitgegaan op vlak van kinderrechten. Zo is tussen 2004 en 2010 de kinderarmoede bijna gehalveerd, van 60 naar 36 procent. Maar het globale plaatje toont toch een ander verhaal, want 7 op de 10 kinderen uit minderheidsgroepen leven nog altijd in armoede.

Net daarom besteden heel wat organisaties de laatste jaren speciale aandacht aan de rechten van uitgesloten, inheemse kinderen die leven in het Andesgebergte. Aan de hand van vijf reportages, opgebouwd rond vijf belangrijke kinderrechten, toont Karrewiet hoe verschillende organisaties in Peru werk maken van kinderrechten voor iedereen.

Vijf reportages in Karrewiet

Recht op eigen tradities ​– maandag 3 maart

Niels trekt naar het dorpje Huaca Huasi, diep in het Andesgebergte. De inwoners spreken er enkel Quechua, de indianentaal. Luce-Marina toont hoe de meisjes er hun eigen kledij weven, terwijl de jongens aardappelen planten op het veld.

Recht op onderwijs – dinsdag 4 maart

Aan de voet van de berg richtte stichting Niños del Arco Iris jaren geleden een grote school op, waar alle indianenkinderen welkom zijn. In tegenstelling tot de weinige scholen in de bergen, krijgen de kinderen er Spaanse les en komen ook creativiteit en een eigen mening aan bod.

Recht op verzorging – woensdag 5 maart

Hoog in de bergen zijn er weinig tot geen dokters. Daarom zijn mensen er vaak ziek en ongezond. Gelukkig werken in het dal enkele vrijwilligers die de hooglandindianen kunnen helpen. Niels neemt een kijkje bij de dokter en de tandarts.

Recht op gezonde voeding – donderdag 6 maart

Op grote hoogtes groeien alleen aardappelen. Andere groenten kunnen er niet worden gekweekt. Maar enkel aardappelen eten is niet gezond. Niels trekt naar de landbouwschool van Patacancha, op 5000 meter hoogte. Daar leren kinderen hoe ze op andere manieren voor gezond voedsel kunnen zorgen.

Recht op spel – vrijdag 7 maart

In de bergen moeten kinderen vooral werken. Spelen hoort daar vaak niet bij. Daarom organiseren de vrijwilligers van stichting Urpi Sonqocha om de twee weken sport en spel voor alle indianenkinderen uit de buurt. Niels gaat er een namiddag meespelen.

Niels vertelt...

“Peru is een ontzettend mooi land. Eén van de mooiste die ik ooit zag. Maar achter die prachtige bergen schuilen ook grote armoede en ongelijke kansen. Hier in Vlaanderen hebben alle kinderen het zo goed. Ze gaan allemaal naar school, hebben een leuke hobby, ... Ze krijgen de kans om zichzelf te ontwikkelen, ieder op zijn manier. In Peru is dat minder vanzelfsprekend. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat moeten kinderen helpen met hun ouders om zo geld in het laatje te brengen. Helpen op het land of urenlang weven is voor hen dan ook dagelijkse kost. Gelukkig zijn er in Peru enkele vrijwilligers die daar stilaan verandering in brengen. Zij lieten me zien hoe zij elk op hun wijze mee het verschil maken om de inheemse kinderen de toekomst te geven die ze verdienen. Hoe het leven van die mensen in het teken van de kinderen staat, daar kan ik alleen maar mijn petje voor afdoen.”

Karrewiet

Karrewiet brengt nieuws op kindermaat en houdt de vinger aan de pols van de actualiteit. Kinderen spelen daarbij een belangrijke rol, zowel voor als achter de schermen. Karrewiet behandelt onderwerpen die actueel, belangrijk en/of belangwekkend zijn, maar vooral aansluiten bij de leefwereld van de 9- tot 12-jarigen. Dat kan zowel het grote nieuws zijn als nieuwtjes waarover iedereen het heeft op de speelplaats. Karrewiet heeft ook oog voor het buitenland en de situatie voor de kinderen daar. Zo maakte Karrewiet eerder al reportagereeksen over kinderen in onder meer Ghana, Kameroen, Vietnam, Bolivia, Congo en de Palestijnse gebieden. En nu is er dus de nieuwe reeks over Peru.

Karrewiet in Peru: maandag 3 tot vrijdag 7 maart om 18.00 u. op Ketnet

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: