Drie afleveringen van de jeugdreeks op verzoek van de kijker

Vanavond zendt Canvas in MeMoTV drie afleveringen na elkaar uit van de cultreeks Xenon uit 1984. MeMoTV duurt dan ook langer dan normaal: 75 minuten. Xenon (een reeks van Jeff Cassiers met onder meer Brit Alen, Gène Bervoets, Nolle Versyp, Denise Zimmerman en Dirk Roofthooft) werd door een aantal kijkers gesuggereerd als keuzemogelijkheid in de wekelijkse poll van MeMoTv op Canvas.be. En dus ook effectief gekozen. Op dinsdag 15 januari om 23.10 u.

In 1984 gaat de Dienst Jeugd opnieuw op zoek naar een sterk verhaal. Het resultaat is de verbluffende 10-delige reeks Xenon. Jef Cassiers tekent voor scenario en regie, en de art direction is magistraal. Elke scène baadt in een aparte sfeer, de decors spreken tot de verbeelding, de muziek pulseert en laat je niet meer los.

Zelfs na drie decennia doet het verhaal nog hedendaags aan. Wetenschappers voeren in het diepste geheim een computerexperiment uit. Ze verbinden het weesmeisje Els met het computerbrein Xenon. Wat niemand voor mogelijk hield, gebeurt: tussen beide ontstaat een symbiose. Els kan menselijke gevoelens overdragen aan Xenon. “We zijn gelijk aan elkaar, Els. We hebben allebei geen ouders. Ben jij bang om te sterven?” Het dilemma van Els is even onafwendbaar als aangrijpend: ze moet kiezen tussen haar vriend de computer en de mensen.
Memotv presenteert een staalkaart van het feuilleton in drie volledige afleveringen, inclusief de spectaculaire ontknoping.

MeMoTV
MeMoTv presenteert wekelijks Memorabele Momenten uit de Televisiegeschiedenis die de Canvaskijker zelf kan kiezen via Canvas.be. Elke week heeft hij de keuze tussen vier onvergetelijke programma’s uit het rijke VRT-archief. Dat kunnen legendarische sportuitzendingen zijn, spraakmakende reportages, dramaproducties, quizzen, kortom: alles wat de VRT-archivarissen gekoesterd, bewaard en gerestaureerd hebben voor later. Nu dus.

Er kan online gekozen worden van dinsdagavond tot de maandag vóór de uitzending, om 12 u. ’s middags. Dan wordt de ‘winnaar’ bekendgemaakt op canvas.be: dat programma wordt dinsdagavond uitgezonden. Het programma met het minst aantal stemmen valt af, en de nummers 2 en 3 schuiven door naar de volgende week. Vanaf dinsdagavond staat het nieuwe aanbod dan online, en kunnen de kijkers opnieuw stemmen.

MemoTV vanavond om 23.10 uur op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: