In het Nederlandse Zaandam heeft Marco Borsato zopas zijn toekomstplannen voorgesteld, en dat alles onder de gemeenschappelijke titel Wit Licht.

Wit Licht is de titel van de nieuwe en tevens eerste film waarin Borsato meespeelt. Naast de film kondigt de Nederlandse zanger ook een nieuwe spectaculaire concertreeks aan (remember Symphonica in Rosso) die dezelfde titel zal dragen, en die hem in de loop van 2009 ook naar België zal brengen. Tot dan blijft zijn optreden als headliner op vtm live zijn enige passage in ons land. En terwijl Marco dan toch bezig is, brengt hij na vier jaar ook opnieuw een studio-album uit, Wit Licht, dat in september in de winkel zal liggen. Een voorproevertje van dat album wordt de eerste single Wit Licht, jawel, die vanaf april op de radio wordt losgelaten.

Een heleboel plannen dus, waarover Marco vandaag al het een en ander wist te lossen: “We zijn bezig met dat drieluik, film-album-concerten; eigenlijk zijn het drie afzonderlijke dingen, die indirect met elkaar te maken hebben. Voor mij is dit mijn meest spannende jaar ooit.”

WIT LICHT, de film
Wit Licht is een spannend, menselijk drama. De film vertelt het spannende verhaal van een vader die tot het uiterste gaat als een kind in het hart van Afrika verdwijnt.

Marco Borsato neemt de hoofdrol voor zich; hij kruipt in de huid van Eduard Zuiderwijk, een Nederlandse vader die zijn dromen heeft gerealiseerd in Afrika, waar hij een succesvol restaurant – lodge runt. Zijn droom wordt echter ruw verstoord als zijn vrouw bij een ongeluk overlijdt en niet veel later de politieke situatie in het land instabiel wordt. Na een gewelddadige overval op een nabijgelegen dorp wordt het beste vriendje van zijn zoon ontvoerd en met harde hand opgeleid tot kindsoldaat. Verlies, onmacht, hoop, woede, angst en overtuiging staan vanaf dat moment centraal in het leven van Eduard Zuiderwijk.

QUOTES van Marco over de film:
“Deze film is voor mij de kroon op dit jaar. Voor mezelf is het veel makkelijker om een nieuw album te maken of te concerteren. Als acteur moet ik mezelf bewijzen, en sta ik bij manier van spreken 2-0 achter.”

“De titel Wit Licht staat voor de sleutelscène in de film. Daarom wil ik heel bewust nog niet verklappen waarover het gaat.”

“Ik ben me erg bewust van mijn maatschappelijke rol. Op dit moment sta ik echt aan het stuur van mijn eigen carrière. Ik vind het steeds belangrijk om mezelf te vernieuwen. Met de status die ik verworven heb ondertussen, vind ik dat ik iets maatschappelijks moet doen. Ik kan op dit moment altijd met the best of the best werken, in de studio, op de filmset. Da’s een voorrecht dat weet ik. En dat voorrecht is er omdat ik de voorbije jaren hard gewerkt heb. Ik kan dus gaan voor kwaliteit, en niet voor kwantiteit. Daarom ook, die film, dat is geen probeersel.
Ik ben een Italiaan, mijn gevoel ligt op mijn tong. Ik kan met veel liefde spreken over de film, als je wil nog drie uur lang. Alles is heel authentiek. De 400 of 500 figuranten die daar staan, dat zijn gewoon mensen die daar in dat dorp wonen. Het decor waarin we spelen is levensecht.”

“Een film opnemen is een onwaarschijnlijke bezigheid. Om 4u opstaan om naar een locatie te rijden, de stroom die voortdurend uitvalt, eten is van minder belang,… Kan je je niet voorstellen, wat daar allemaal bij komt kijken. Maar dat draagt natuurlijk wel bij aan de authenticiteit van de film.”

“Ik heb zowel acteerlessen genomen voor dit project, als aan fysieke training gedaan. Gelukkig zijn er mensen die dat laatste ook zien aan mij!” (lacht) “Dat baardje dat ik nu heb is trouwens geen gedaantewisseling voor mezelf, het hoort echt bij de rol van Eduard Zuiderwijk. En die rol is op mijn lijf geschreven”

“Zien was de meest succesvolle muziek DVD in de Benelux ooit. Na die DVD ben ik wel vaker benaderd met filmscripts. Maar dit script van Jean van de Velde was gewoon too good to be true. Ik heb de ambitie om dat talent om te acteren te ontwikkelen. En ik weet dat ik daarmee mijn nek uitsteek, maar da’s niet erg. Mensen mogen me er achteraf op afrekenen.”

WIT LICHT, de muziek
Na vier jaar duikt Marco ook opnieuw de studio in om een full-cd te maken. De opnames zijn nog volop bezig, maar het is wel al duidelijk dat de nummers op het album betrekking zullen hebben op de emoties die in de film.

Maar voor alle duidelijkheid: de cd wordt géén soundtrack bij de film. De liedjes van het album zullen niet in dezelfde vorm in de film voorkomen. Mogelijk worden de arrangementen van de nummers wel gebruikt, maar we zullen Marco niet horen zingen in de film.

Ook voor dit album werkt hij weer samen met John Ewbank, de man die hits schreef als Rood en Binnen.

QUOTES van Marco over het album
“Er kwam gewoon erg veel vraag naar een nieuw studioalbum. Het is gewoon het meest persoonlijke album dat ik tot nu toe gemaakt heb. En de liedjes zijn erg geïnspireerd op de thema’s uit de film.”

“De eerste single heet Wit Licht, en zal als allereerste single in Nederland verschijnen als ‘open disc’. Dit betekent dat er geen einde komt aan de capaciteit van het schijfje. Als je het in je computer stopt kom je automatisch via internet in een beschermde omgeving. In die omgeving zullen gebruikers voortdurend verschillende extra’s ontvangen in de vorm van beeld en geluid.”

“Ik voel me in de eerste plaats muzikant. Acteren is nieuw voor me en bevalt me tot nu toe erg goed. Maar mijn eerste liefde is zingen en optreden.”

WIT LICHT, de concerten
Wit licht – het concert, dat wordt de nieuwe titel van Borsato’s concertreeks. Het worden, in navolging van Symphonica in Rosso, opnieuw stadionconcerten. Marco belooft spektakel en een unieke belevenis, maar geeft nog niet veel informatie prijs. Wel staat al vast dat hij in de loop van 2009 een reeks Wit Licht-concerten zal geven in het Antwerpse Sportpaleis. Tot dan blijft zijn optreden als headliner op vtm live zijn enige passage in ons land.

QUOTES van Marco over de concertreeks:
“De film is inspiratiebron voor zowel het album als de concerten. Het accent heeft bij mij altijd gelegen op de muziek, en het showelement is daarbij aanvullend, maar het haalt de bovenhand niet. Ik vind het zonde om al veel te verklappen over de shows. Alles is nog in ontwikkeling. Dus ik kan ook niet zeggen of er special guests zullen zijn.”

“Symphonica in Rosso staat op z’n eigen benen. Voor mij is het onhaalbaar om het er dit jaar bij te nemen gezien mijn agenda. Maar dat neemt niet weg dat ik er nooit meer zal bijzijn uiteraard. Maar dit jaar is Lionel Richie de centrale gast, en ik ben er zeker van dat het bij hem in goede handen is.”

“Ik ben met deze nieuwe concerten niet op zoek naar meer of beter of groter. Muziek is een gevoel, een intensiteit. Dus het aantal concerten dat we zullen spelen, dat maakt mij minder uit. Al wil ik uiteraard wel de show vernieuwen.”

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: