In 2004 verscheen het debuut van Magnus en het veroverde meteen heel Europa. Het dance project van Tom Barman (dEUS) en CJ Bolland (Camargue, Sugar is Sweeter, The Prophet…) mikte zowel op de hersenen als op de onderbuik. Geheel in de trant van bands als Underworld kregen ze tijdens hun DJ sets op verschillende Europese festivals met hun aanstekelijke muziek ook de traditionele rockfan aan het dansen.

Het album was een groot succes; kampeerde maar liefst 31 weken onafgebroken in de Ultratop albumlijst, piekte op nr.2 en behaalde de officiële goud status in België - toen nog goed voor 25 000 stuks. Het is weinig groepen gegeven bij de release van hun debuutalbum.

Er werden 3 singles uit “The body gave you everything” getild : ‘French Movies’, ‘Jump Needle’ en ‘Summer’s Here’ Songs die ondertussen zijn uitgegroeid tot heuse classics.   ‘Summer’s Here’ was trouwens afkomstig uit de eerste langspeelfilm van Barman “Anyway the wind blows” die indirect de aanleiding vormde tot de oprichting van Magnus.

De afgelopen jaren leek Magnus van de aardbodem verdwenen maar niets is minder waar. Beide heren waren weliswaar druk in de weer met hun andere muzikale bezigheden maar ze werkten gestaag verder aan nieuw materiaal voor Magnus. Begin vorig jaar kwam dit proces in een stroomversnelling en het resultaat is een intelligente dansplaat geworden, waarin uiteenlopende invloeden van zowel Prince als JJ Cale versmelten met vroege 80’ies new wave tot de erg actuele sound die zo typerend is voor het werk van Magnus.

Het nieuwe album met de titel “Where Neon Goes To Die” wordt in september verwacht en zal voorafgegaan worden door een eerste single in mei. Het album bevat guest vocals van o.a. Tom Smith (Editors), David Eugene Edwards (16 Horsepower, Woven hand), Tim Van Hamel, Selah Sue en Blaya (Buraka Som Sistema).

Omwille van het internationale karakter van de groep en haar muziek, zal het album vanzelfsprekend ook buiten België gereleased worden via het pas opgerichte Caroline label (Beck, Kaiser Chiefs, St Vincent…).

Magnus zal vanaf deze zomer live met een volledige band optreden (dus niet langer alleen DJ sets). De indrukwekkend live line-up zal naast Tom Barman en CJ Bolland bestaan uit Tim Van Hamel (gitaar), Joris Caluwaerts (Zita Swoon, keyboards) en  Christophe  Claeys (Balthazar, drums).   Houd de aankondiging van de nakende zomerfestivals alvast in de gaten.

Patrick Guns, general manager Universal Music Belgium over deze wereldwijde signing : “De release van de nieuwe Magnus past perfect in onze strategie om blijvend te investeren in Belgisch talent met een grote internationale uitstraling. Andere Belgische artiesten uit onze stal zoals Stromae, Milow, SX of Goose bewijzen dat men in het buitenland heus wel op Belgische artiesten zit te wachten. Magnus biedt alles waar we in een artiest naar op zoek zijn : originele muziek, beklijvende songs, een eigen sound en gezicht, charismatische frontmannen met een eigen mening en visie die in staat zijn om hun muziek overal waar ze gevraagd worden live aan de man te brengen. Wij kijken alvast erg uit naar deze release en stellen alles in het werk om samen met de groep aan een Europees succesverhaal te schrijven.”

Christian Pierre, manager van Magnus voegt hier nog aan toe : “De combinatie Universal Music in België en Caroline Records biedt ons de ideale set-up. We hebben heel wat andere mogelijkheden overwogen maar nu hebben we ‘the best of both worlds’ : de commerciële en promotionele slagkracht van een ‘major ‘ in ons eigen thuisland en de gedrevenheid en het enthousiasme van een independent in de rest van de wereld. Je voelt het geloof van het hele label in het welslagen van Magnus in gans Europa en dat geeft ons nog meer zin om er keihard tegenaan te gaan.”

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: