© VRT - 2009

Dit voorjaar presenteert Canvas op zondagavond een derde reeks van het culturele praatprogramma LUX. Gastheer Luc Janssen ontvangt opnieuw wekelijks een gast om samen met hem of haar een klein uurtje te praten over de liefde voor cultuur. No nonsense, ongeremd en altijd vanuit de verwondering dat er nog veel moois te ontdekken valt.

Aflevering 7: Bruno Vanden Broecke
Over de kracht van de eenvoud

Met Bruno Vanden Broecke - Sammy-van-Het-Eiland - is het altijd lachen?
Integendeel. Bruno Vanden Broecke, topacteur met een tophoofd, is een performer die het absoluut niet van humor alléén moet hebben. Dat moge blijken uit zijn cultureel parcours in LUX.

Bruno selecteert voor LUX dingen die hij voorbeelden van ‘krachtige eenvoud’ noemt: de Japanse animatiefilm Spirited Away (van regisseur Hayao Miyazaki), ukulele-muziek in het algemeen, en de tintelende gitaarmuziek van Joni Mitchell. Rode draad in de keuze van Vanden Broecke is het elegante, plus de afwezigheid van toeters en bellen.

En er is zijn passie voor taal. Het is echt geen toeval dat Sammy perfect achterstevoren kon spreken: Bruno Vanden Broecke is gek op de taalvondsten en grammaticale spielereien zoals die staan opgelijst in Opperlans van Battus (alias Hugo Brandt Corstius), zeg maar het standaardwerk voor afwijkende taalfenomenen. Bruno houdt ook van het werk van de Nederlandse componist-zanger Spinvis: nog een bewijs van zijn liefde voor de taal. Spinvis komt overigens naar de studio om live in LUX te spelen, en wie weet speelt Bruno wel mee?

Met theatermaker Raven Ruëll heeft Vanden Broecke dan weer een amicale band: Ruëll is zijn “beste maat”, en “de meest belezen mens” die hij kent. Het kan geen toeval zijn.

Verder leert Bruno Vanden Broecke momenteel even de Goddelijke Komedie van Dante uit het hoofd. Kwestie van ook op de trein iets te doen te hebben. En voor wie achteraf denkt, ‘was het eigenlijk iets?’, is er de après-recensie van Jan Hoet in de rubriek ‘Vindt Hoet ’t Goed?’.

LUX met Bruno Vanden Broecke: op zondag 15 februari om 21.05 u.(hh op maandag 16.2 om 1.20 u. en op zaterdag 21.2 om 13.30 u. op Canvas, en op vrijdag 20.2 om 22.10 u. op Canvas+)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: