In de derde aflevering van Alloo in de Psychiatrie – vorige week goed voor 574.000 kijkers en een marktaandeel van 35,2% (VVA 18-54, live +5) – volgt Luk Alloo het dagelijkse leven in PC Caritas, waar mensen met een psychische kwetsbaarheid worden verzorgd en behandeld. Luk leert enkele nieuwe patiënten kennen die hun verhaal willen delen.

Onder hen An, die lijdt aan een bipolaire stoornis, voorheen bekend als een manische depressiviteit. “Na mijn scheiding in 2010 had ik het bijzonder moeilijk”, getuigt An. “Ik voelde mij verwaarloosd in mijn huwelijk en daardoor werd ik depressief. Ik ben boos op mezelf omdat ik nu op anderen ben aangewezen, maar gelukkig is muziek mijn beste medicijn.”

De psychiatrie heeft als doel de patiënten na een kort of lang verblijf door te sturen naar huis of naar een natuurlijk leefmilieu. Jan kreeg een hersenaandoening na een fysieke inspanning en is sindsdien halfzijdig verlamd. Hij staat voor zijn laatste dag in PC Caritas. “Ik was 3 jaar en 7 maanden aangewezen op hospitalen, maar morgen ga ik naar huis”, klinkt het. “Dankzij de psychiatrie kan ik mijn halfzijdige verlamming plaatsen.”

In het arbeidscentrum de Keiberg leert Luk Tom kennen. “Om mijn 21ste heeft men mij manisch-depressief verklaard”, getuigt hij. “De laatste 20 jaar word ik af en toe opgenomen tijdens mijn manische periodes. Ik heb dan geen ziektebesef en tijdens mijn waanideeën denk ik dat ik God of de onechte zoon van koning Albert II ben. Mijn fantasie slaat dan wat op hol en dan is een behandeling aangewezen.”

Ook Rudy praat honderduit over zijn psychiatrisch ziektebeeld. “Men zegt dat ik schizofreen, psychotisch of paranoïde ben. Ik weet zelf niet wat ik precies heb, maar alles is begonnen met een depressie toen het uit is geraakt met mijn vriendin. Ik woon momenteel zelfstandig thuis en volg ambulante zorg en behandeling in deze instelling. Ik voel mij afhankelijk van de medici en heb de medische omkadering nodig om te functioneren”, verklaart hij.

Ilse lijdt aan een dissociatieve identiteitsstoornis, vroeger bekend als het meervoudig persoonlijkheidssyndroom. “Ik blijf op mijn kamer omdat ik net uit een dissociatieve fase kom”, zegt Ilse. “De laatste keer dat ik een fugue had, ben ik gevlucht omdat ik angstig was. Ik werd door een voorbijganger gevonden en hij heeft de hulpdiensten gebeld.”

Evelien heeft een dissociatieproblematiek. Zij creëert door traumatische ervaringen onbewust nieuwe persoonlijkheidsdelen. In de derde aflevering van Alloo in de Psychiatrie krijgt Luk te horen dat hij Evelien niet kan ontmoeten omdat ze in een minder goede fase zit. “Evelien zit in een kindse fase en is onbereikbaar”, geeft de begeleiding mee.

De volledige afleveringen van Alloo in de Psychiatrie kunnen na uitzending 4 weken lang gratis worden bekeken op vtm.be en via de VTM-app.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over