Lieven Scheire is overal, of zo lijkt het toch. Eind november bracht hij zijn nieuw boek ‘DNA’ uit, hij doet het bijzonder goed in ‘De Slimste Mens Ter Wereld’ op VIER, laat zijn wetenschapslicht schijnen over ‘De Code van Coppens’ op VTM en is volop op tournee met zijn theatershow ‘DNA’. Momenteel nog in Nederland, vanaf januari terug in België. Omdat de voorstellingen in ons land vorige week allemaal uitverkocht bleken, voegt de wetenschapscabaretier nu 5 extra DNA-shows toe, in Leuven, Genk, Antwerpen, Gent en Oostende. Hiermee sluit Scheire zijn DNA-tour officieel af. De laatste kans dus, voor wie er nog bij wil zijn.

OVER DE SHOW
Al een halve eeuw geleden huppelden de eerste mensen rond op de maan, maar pas de jongste jaren geeft ons DNA zijn geheimen prijs. De ene doorbraak volgt de andere in sneltempo op en het gaat zo hard dat de wetgeving niet kan volgen. In ‘DNA’ maakt Lieven Scheire niet alleen de nieuwste inzichten in het genetica-onderzoek aanschouwelijk, hij werpt ook prangende vragen op.

Wil jij je volledige DNA kennen? De eerste genetisch gemanipuleerde mens is intussen geboren, maar zou jij jouw eigen kind genetisch laten aanpassen? Ben je bereid jouw DNA af te staan aan de dokter? Moet de politie toegang krijgen tot het DNA van haar burgers? En hoe zit dat juist met klonen?

In de komende jaren krijgen wij allemaal te maken met de gentechnologie, met vele complexe keuzes tot gevolg. Er is geen juist of fout antwoord. Je kan en mag ook van mening veranderen. Maar het is wel de hoogste tijd om na te denken over wat we willen toelaten en wat niet.

De jongste jaren hoor ik tijdens het researchen en het praten met onderzoekers alsmaar vaker dingen waarvan ik denk: holy shit! Die holy shit-momenten volgen elkaar steeds sneller op. Het zijn dingen waarvan je denkt: waarom weet niemand dit? Niemand lijkt te beseffen hoe ontzettend veel er gebeurt in de genetica. Precies daarom maakte ik een theatershow over DNA en schreef ik er ook een boek over. - Lieven Scheire

OVER HET BOEK
Het boek 'DNA' is er voor iedereen met interesse in de nieuwste DNA-ontwikkelingen, er is geen wetenschappelijke voorkennis vereist. Wie de theatershow al zag komt in dit boek nog veel meer te weten, en kan de verhalen uit de voorstelling nog eens rustig nalezen. Het boek doet het erg goed en gaat amper twee weken na release al in derde druk. Bovendien is het ook opgenomen in de non-fictie boeken top 10 van Standaard Boekhandel.

In 2020 staat er nog een andere uitgave op de planning. Het boek 'FYSICA', dat voor het eerst uitkwam in 2006, krijgt een frisse update en extra hoofdstukken. Lieven Scheire toont hoe ontroerend een formule kan zijn, hoe elegant het universum, hoe grappig een theorie. Verwacht geen volledig overzicht van de fysica, of een soort cursus voor beginners. Maar reis mee naar de mooiste hoekjes van de natuurkunde.

DNA • Extra voorstellingen
05.05.20 LEUVEN (B) Het Depot
19.05.20 GENK (B) C-Mine Cultuurcentrum
26.05.20 ANTWERPEN (B) Stadsschouwburg
28.05.20 GENT (B) Capitole
31.05.20 OOSTENDE (B) Kursaal

'DNA' speelt vanaf januari 2020 terug in België. De extra voorstellingen in Leuven, Genk, Antwerpen, Gent en Oostende staan gepland in mei. Voor info en tickets kan je terecht op www.lievenscheire.be
Het 'DNA' boek is verkrijgbaar in de winkel en via www.borgerhoff-lamberigts.be. Het 'FYSICA' boek wordt verwacht in 2020, maar kan nu reeds vooruit besteld worden via www.borgerhoff-lamberigts.be.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over