Ze zijn broers, braken door in het legendarische tv-programma Morgen Maandag met Mark Uytterhoeven en scoorden met hun song Ruimtevaarder het beste nummer van de Lage Landen. Maar Raf en Mich Walschaerts van Kommil Foo zijn ook geboren vertellers, zo blijkt in Liefde voor Muziek. De artiesten hangen aan hun lippen bij het horen van de hilarische verhalen over hun kindertijd, het creatieve nest waarin ze opgroeiden en die ene ruzie in 30 jaar tijd, die toch 3 uur heeft geduurd. “We zijn toen 3 uur gesplit en hebben een hele rare voorstelling gespeeld”, klinkt het.

Dat de broers een cabaretduo zouden vormen, stond in de sterren geschreven. “Ons vader heeft geen enkele gêne en is gemaakt om op een podium te staan, ons mama schrijft prachtige gedichten”, vertellen Raf en Mich bij het zien van hun jeugdfoto’s. “Tot ze op hun 50ste plots besloten om hun huis te verkopen en een discotheek te beginnen. Dat was de max, ik werd toen juist 18 en kon ‘als ne grote’ door die discotheek lopen en trakteren.” De grote doorbraak van Kommil Foo kwam er in de jaren 90. “Mark Uytterhoeven vroeg tijdens een voorstelling of we wilden meedoen in zijn tv-show. We begonnen op dat moment net onze eerste tour in theaters en werden plots wereldberoemd in Vlaanderen.

Ook muzikaal wordt de aflevering met Kommil Foo een vat vol verrassingen. Stef Kamil doet wat Raf en Mich niet voor mogelijk hielden: hen aan het huilen brengen. “Ik ga heel veel mensen een Duvel moeten trakteren, want ik ging niet blijten”, aldus Raf. Ook Bart Kaëll trekt de emotionele kaart, maar wel om alles eens flink van zich af te zingen.

De doorleefde teksten van de broers Walschaerts zijn hun grote kracht. Het zijn die teksten die Laura Tesoro voor Schone Schijn hebben doen kiezen. Geen grote verrassing volgens Mich. “Dat is een nummer waar veel power in zit. Je kan het heel klein brengen, maar ook heel groot. Echt iets voor jou.” Laura weet de broers een eerste keer te ontroeren met haar Engelstalige versie. Ook Ilse kiest nadien voor een song met een betekenis, Zuster. De emotie in de tekst spreekt haar enorm aan. “We worden hier iedere keer van onze zetel geblazen”, besluit Bart Kaëll.

Bart zelf laat zich speciaal voor Kommil Foo van een hele andere kant zien. Hij maakt zich in zijn krachtige versie van Ik Red Me Wel boos op een leraar die niet in hem geloofde toen Bart nog kind was. “Dit is iets dat we nog nooit gezien hebben: een kwade Bart Kaëll. Het allerbeste wat je ooit hebt gedaan”, besluit Jan Leyers. Jan verrast Raf en Mich met een nummer dat hen nauw aan het hart ligt: Lief En Stil. Hij maakt er volgens Ilse een soort filmische soundtrack van.

Stef Kamil pakt maandag uit met een cover om stil van te worden. Hij koos voor Potvis, één van de liedjes waar Raf en Mich het meest trots op zijn. Stefs versie Big Whale gaat bij hen door merg en been. De tranen en de stilte achteraf zeggen alles. “Ik huil omdat ik nu terug écht geluisterd heb, ik hoorde terug waarover het nummer ging”, aldus Raf. Milow sluit af met de bekendste hit van Kommil Foo: Ruimtevaarder. “In die song zit álles voor mij. De reden waarom ik muziek maak, op een podium sta, nummers ben beginnen schrijven…”. Milow weet het liedje volgens de broers een compleet nieuwe invulling te geven. “Raf zingt dit zwaar en doorleefd”, vindt Mich. “Bij jou is het precies het jongetje zelf die voor meester Frank zingt.” Raf en Mich sluiten hun “avond om nooit meer te vergeten” af met Angst Is Maar Voor Even, Spijt Is Voor Altijd van Daniël Logues.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: