Disney+ heeft bekendgemaakt dat “Let It Be”, regisseur Michael Lindsay-Hogg's originele film uit 1970 over The Beatles, vanaf 8 mei exclusief te streamen is op Disney+. Het is de eerste keer in meer dan 50 jaar dat de film beschikbaar wordt gemaakt.

“Let It Be" werd voor het eerst uitgebracht in mei 1970 te midden van het tumult rond het uiteenvallen van The Beatles en neemt nu zijn rechtmatige plaats in de geschiedenis van de band in. De film, die ooit door een sombere lens werd bekeken, herleeft dankzij de restauratie en in de context van de onthullingen in Peter Jacksons meervoudig Emmy Award®-winnende docuserie "The Beatles: Get Back." De docuserie, die in 2021 op Disney+ werd uitgebracht, laat de warmte en kameraadschap van het iconische viertal zien en legt een cruciaal moment in de muziekgeschiedenis vast.

“Let It Be” bevat beelden die niet werden opgenomen in de “Get Back” docureeks en neemt kijkers mee in de studio en naar het dak van het Londense Apple Corps in januari 1969 wanneer de Beatles, samen met Billy Preston, hun GRAMMY Award®-winnende album “Let It Be” met Academy Award®-winnende titelsong schrijven en opnemen en ze voor de allerlaatste keer live optreden als groep. Met de release van "The Beatles: Get Back" bereikte de vraag van fans naar de originele "Let It Be"-film een hoogtepunt. Met de volledige steun van Lindsay-Hogg vroeg Apple Corps aan Park Road Post Production van Peter Jackson om de film zorgvuldig te restaureren vanaf het originele 16mm-negatief, met inbegrip van een liefdevolle remastering van het geluid met behulp van dezelfde MAL de-mix technologie die werd toegepast op de "Get Back"-docuserie.

Michael Lindsay-Hogg vertelt: ""Let It Be' was klaar om uitgebracht te worden in oktober/november 1969, maar kwam pas uit in april 1970. Een maand voor de release gingen The Beatles officieel uit elkaar. En dus gingen de mensen naar “Let It Be” kijken met verdriet in hun hart, met de gedachte: 'Ik zal The Beatles nooit meer samen zien. Ik zal die vreugde nooit meer meemaken,' en dat maakte de perceptie van de film erg donker. Maar hoe vaak zie je artiesten van dit kaliber samenwerken om wat ze in hun hoofd horen om te zetten in songs? En dan kom je op het dak en zie je hun enthousiasme, kameraadschap en pure vreugde om weer als groep samen te spelen. En als je dan bedenkt, zoals we nu weten, dat het de laatste keer was, dan ervaar je dit alles met het volledig begrip van wie ze waren en nog steeds zijn, en met ook een beetje droefheid. Ik was onder de indruk van wat Peter kon doen met “Get Back”, door gebruik te maken van beeldmateriaal dat ik 50 jaar eerder had opgenomen."

“Ik ben ontzettend blij dat Michael’s film “Let It Be” gerestaureerd werd en eindelijk opnieuw uitgebracht wordt na tientallen jaren niet beschikbaar te zijn geweest,” aldus Peter Jackson. “Ik had enorm veel geluk dat ik toegang had tot Michaels opnames voor “Get Back,” en ik heb altijd gedacht dat “Let It Be” nodig was om het “Get Back”-verhaal compleet te maken. In drie delen toonden we Michael en The Beatles die een baanbrekende nieuwe documentaire aan het filmen waren, en “Let It Be” - de film die in 1970 uitgebracht werd - is die documentaire. Ik beschouw het nu als een episch verhaal dat na vijf decennia eindelijk voltooid is. De twee projecten ondersteunen en versterken elkaar: “Let It Be" is de climax van “Get Back”, terwijl “Get Back” een essentiële ontbrekende context biedt voor “Let It Be”. Michael Lindsay-Hogg was enorm behulpzaam en aardig toen ik “Get Back” maakte, en het voelt juist dat zijn originele film, die er veel beter uitziet en klinkt dan in 1970, het laatste woord heeft."

In “Let It Be”, geregisseerd door Michael Lindsay-Hogg, schitteren John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr, met een speciale verschijning van Billy Preston. De film werd geproduceerd door Neil Aspinall met The Beatles als uitvoerende producenten.De director of photography was Anthony B Richmond.

"Let It Be" gaat exclusief op Disney+ in première op 8 mei 2024.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over