Leo Hellemans wordt de nieuwe gedelegeerd bestuurder van de VRT. Dat werd vandaag beslist door de Vlaamse regering. Hij volgt Willy Wijnants op, die de VRT ad interim leidde sinds Sandra De Preter uitviel wegens ziekte. Leo Hellemans krijgt de opdracht om een toekomstplan voor de VRT uit te werken en de besparingen bij de openbare omroep in goede banen te leiden.

Ongeveer een jaar geleden viel Sandra De Preter uit wegens ziekte. Zij wordt momenteel behandeld voor een hersentumor. Voor de periode van haar afwezigheid werd Willy Wijnants, tot daarvoor algemeen directeur Financiën bij de VRT, aangesteld als gedelegeerd bestuurder ad interim.

Gezien de aanzienlijke besparingsoperatie en het strategische toekomstplan dat de openbare omroep moet uitwerken, achtte de Vlaamse Regering het noodzakelijk om een nieuwe CEO aan te stellen. En de keuze viel daarbij op Leo Hellemans. Gezien zijn uitgebreide managementervaring als algemeen directeur Productie en Media, hoofdredacteur bij de Nieuwsdienst en gezien zijn terreinervaring als verslaggever, is Leo Hellemans de meest geschikte figuur om op een efficiënte en gedragen manier de noodzakelijke operaties door te voeren bij de openbare omroep, zo oordeelde de Vlaamse Regering.

De Raad van Bestuur van de VRT bevestigde vandaag zijn vertrouwen in de nieuw aangestelde gedelegeerd bestuurder. De Raad houdt er ook expliciet aan om Willy Wijnants te bedanken om in de voorbije moeilijke en onzekere periode de leiding van de VRT te hebben overgenomen. De raad wenst Sandra De Preter, die arbeidsrechtelijk verbonden blijft bij de VRT, een spoedig herstel.

Willy Wijnants, gedelegeerd bestuurder a.i.: Mijn interim-mandaat was onlosmakelijk verbonden met de afwezigheid van Sandra De Preter. Nu er een nieuwe CEO is aangesteld, geef ik zoals afgesproken de fakkel door aan Leo Hellemans. Ik heb het voorbije jaar zeer goed samengewerkt met Leo en de andere leden van het directiecollege. Zij hebben mijn volste vertrouwen. Ik ben ook bijzonder fier dat ik al die jaren voor dit sterke huis heb kunnen werken.

Sandra De Preter: Mijn voorbije jaar stond in het teken van vechten tegen kanker. Mijn behandeling moet nog worden verdergezet. Ik ben Willy Wijnants erg dankbaar dat hij mijn taak op een zeer toegewijde manier en in de geest van continuïteit heeft overgenomen tijdens mijn afwezigheid. Gezien de uitdaging die de VRT wacht, is het een goede keuze om een nieuwe CEO aan te stellen. Ik wens Leo, met wie ik de voorbije jaren enorm goed heb samengewerkt, alle succes toe bij het vervullen van deze maatschappelijk belangrijke functie en opdracht.

Leo Hellemans, nieuw gedegeleerd bestuurder VRT: Ik dank de Vlaamse regering en onze Raad van Bestuur voor het vertrouwen. De opdracht is ambitieus: het besparingsplan uitvoeren en het toekomstplan voor de VRT uitwerken en realiseren. Ik aanvaard de opdracht met volle overtuiging en ben daarin gesterkt omdat ik kan rekenen op een goede samenwerking met een zeer bekwaam directiecollege en een prachtig team van creatieve en enthousiaste medewerkers bij de VRT.

Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur: Namens de Raad van Bestuur van de VRT wens ik onze volledige steun uit te drukken voor de aanstelling van Leo Hellemans als nieuwe gedelegeerd bestuurder. Leo is voor de Raad een vertrouwd gezicht met een bewezen staat van dienst. Daarnaast willen wij onze oprechte waardering uitspreken voor de uitstekende manier waarop Willy Wijnants tijdens zijn interim-mandaat de VRT geleid heeft en voor de goede en constructieve samenwerking met de Raad.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over