Eén van de meest vernieuwende radioprogramma’s van de openbare omroep uit de jaren 80 is ongetwijfeld Funky Town. Het muziekprogramma was in die tijd het mekka van de beste zwarte soul- en funkmuziek. Naar aanleiding van de week van de klassiekers van de jaren 80 op Radio 2, presenteert Guy De Pré volgende woensdag nog één keer een uitzending.

Het Funky Town-team bestond uit Wim Mertens, Ivan Hermans, Gust De Meyer, Annemie Coppieters en Guy De Pré. (zie foto) Wim Mertens is ondertussen een gerenommeerde componist met internationale allure. Gust De Meyer werkt als professor populaire cultuur aan de K.U. Leuven. Guy De Pré is de enige van de originele Funky Town-ploeg die nog bij Radio 2 actief is:

“ We speelden vier uur hetzelfde genre muziek en waren daarmee trendsettend in Vlaanderen. En we draaiden ook veel nieuwe muziek. Soms rechtstreeks van het vliegtuig meegebracht uit de VS en direct naar de studio. We hadden ook al eens een sterk opkomend talent uit het buitenland dat als eerste bij ons in de uitzending zat. Veel goede herinneringen dus. Wat me ook zeker is bijgebleven, zijn de vele Funky Town parties die eruit voortvloeiden. Dat waren de eerste megafuiven toen, in onder andere de Manhattan in Leuven en het Casino Kursaal in Oostende. Artiesten als Sade, DeBarge, David Grant, Time Bandits, en Talk Back waren maar enkele van de namen die er optraden. Eind jaren 80 was de muziek erg geëvolueerd en werden ook nieuwe genres populair zoals rap. Daarom zijn we er eind 1990 dan ook mee gestopt.”

Funky Town werd tien jaar lang uitgezonden, een aantal jaren op donderdag en enkele jaren op woensdagavond. Het programma ging in de ether vanuit het iconische omroepgebouw aan het Flageyplein in Elsene bij BRT 2 Omroep Brabant, het huidige Radio 2 Vlaams-Brabant.
In de jaren ’80 konden de luisteraars hun mening en vragen nog niet kwijt via de sociale media, of internet, maar was er wel “de Funkyfoon” die gedurende heel de uitzending bemand was. Ook de Funky Town-sticker was bijzonder populair.

Succes in het buitenland
Het programma kon dankzij de sterke middengolfzender van BRT 2 tot een ferm stuk in het buitenland beluisterd worden, met veel reacties uit Nederland, Frankrijk, Engeland én Duitsland tot gevolg. Vooral zwarte Amerikaanse militairen die in Duitsland gekazerneerd waren, luisterden veel naar het programma. Ze vonden het fantastisch om muziek te horen die ze zelfs nog niet thuis in de VS hadden gehoord.

Funky Town, met Guy De Pré op woensdag 10 april van 20 tot 22 uur op Radio 2

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: