Deze week hangt er in de praktijklokalen van de Internationale Lutherie School Antwerpen (ILSA) een bijzondere spanning in de lucht. Aangespoord door hun leerkrachten nemen alle leerlingen deel aan het vioolbouwconcours Eufonia 2009, een wedstrijd voor professionelen en studenten waarvan de selecties in Sofia plaatsvinden (op 22 en 23 november) en de finale in het conservatorium te Brussel (op 2 december). Tussen de schaafkrullen en de geuren van vioolvernis wordt broeierig de laatste hand gelegd aan ieders instrument.

Ter voorbereiding van de wedstrijd wordt in de aula van de school een experiment opgezet waarbij de deelnemende violen van ILSA bespeeld zullen worden door Eric Baeten, 1e violist van de Filharmonie van Antwerpen. Eenzelfde fragment zal een vijftigtal keren gespeeld worden op alle violen, in een blinde volgorde, achter scherm. Zo zal enkel het silhouet van de violist te zien zijn. Het leerlingenpubliek beoordeelt en oefent zich in het onderscheiden van timbre, draagkracht, balans en andere klankeigenschappen.

Geen romantische affiche dus, maar wel nuchtere, gloeiend interessante materie voor deze vioolbouwers in spe.

Het Provinciaal Technisch Instituut (PTS) te Boom herbergt een heel bijzondere afdeling. ILSA staat voor Internationale Lutherie School Antwerpen en leidt kwaliteitsvolle viool- en gitaarbouwers op. Violen bouwen is een van de meest uitdagende vaardigheden die er bestaan. De leerlingen van ILSA weten dat zeer goed, zij zijn dan ook elke dag in de weer om dit nobel ambacht onder de knie te krijgen.

In grote ateliers worden ze ingeleid in de wondere wereld van de ultieme klankproductie: het delicate sculpteerwerk, het schaven, het inschatten van de juiste flexibiliteit van vioolbladen, het concertbezoek, het musiceren,... Het hoort er allemaal bij.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: