Le Guess Who? is een internationaal festival voor muzikale ontdekking en grensverlegging. Op vrijdag 10 november introduceert Le Guess Who? het nieuwe, gratis toegankelijke Lombok Festival. Het viert de culturele diversiteit van deze Utrechtse wijk, en is opgezet in samenwerking met verschillende locaties, muzikanten, sleutelfiguren en bewoners in Lombok.

De Utrechtse wijk Lombok staat al lange tijd op het vizier van Le Guess Who?. Hier word je meteen verwelkomd door Turkse en Marokkaanse groentewinkeltjes, bakkers, de geur van kebab en kleurrijke groentes die te koop zijn op straat. Lombok leeft en is enorm veelzijdig. Blikvangers in de wijk zijn zowel een neon-verlichte moskee, een traditionele molen als een mysterieuze kerk.

Le Guess Who?-oprichter Johan Gijsen: "In 2016 trok Le Guess Who? bezoekers uit 54 landen; dit jaar staan artiesten uit 34 landen op het affiche. Het festival wordt steeds internationaler, en het programma steeds wereldser. Al jaren organiseren we tijdens Le Guess Who? met groot succes het gratis toegankelijke Le Mini Who?, waar we Nederlands talent in de etalage zetten. Vanaf 2017 betrekken we ook Lombok bij het festival. Hier staat muziek uit de Arabische en de niet-Westerse wereld centraal. Het is een nieuwe stap in onze missie om mensen te inspireren met bijzondere muziek die ze misschien nog niet kennen."

De eerste editie van Lombok Festival vindt plaats op vrijdag 10 november van 16:00 tot 20:00. Verwacht muziek uit verschillende windstreken, met een lichte focus op het Midden-Oosten. Het programma bevat lokale helden en talent naast artiesten geprogrammeerd door Le Guess Who?. Optredens vinden plaats in tuinen, de Kanaalstraat, bij de Voorkamer, in de Antoniuskerk, Kopi Susu en Molen de Ster. Op het Moskeeplein laten Vietnamese, Hollandse, Rwandese en Syrische koks uit de wijk je proeven van allerlei wereldkeukens.

Programma Lombok Festival
Op Lombok Festival treden o.a. op: Altin Gün, met een mix van Turkse folk, psychedelica, funk en rock; virtuoze bağlama-speler Barış Güney; de Nederlands-Marokkaanse zangeres Karima el Fillali begeleid door de Irakese Jamil al Asadi op qanûn (Arabische harp); en de spirituele soefipoëzie en -muziek van zanger/dichter Walid Ben Selim met luitspeler Jaber Fayad, voor wie muziek dé manier om zichzelf en anderen kracht te geven tijdens de gevaarlijke vlucht uit Syrië. Meer artiesten worden binnenkort bekendgemaakt.

Voor meer informatie, zie www.facebook.com/lombokfestival.

Le Guess Who? 2017
Le Guess Who? 2017 vindt plaats van 9 t/m 12 november in de gehele binnenstad van Utrecht. Meer dan 150 artiesten treden op in locaties uiteenlopend van poppodia en theaters tot kerken en galerieën. Op het programma staan onder andere jazzlegende Pharoah Sanders, eigenzinnige popartiest Perfume Genius, en Nederlands meest veelzijdige drummer Han Bennink, die tevens een van de gastcuratoren van het festival is. Meer informatie is te vinden op www.leguesswho.nl.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over