© VRT - Phile Deprez

Op dinsdag 24 augustus is het vier jaar geleden dat Natascha Kampusch kon ontsnappen uit de handen van haar ontvoerder Wolfgang Priklopil. In Koppen XL vertelt ze openhartig over wat ze heeft meegemaakt in acht en een half jaar gevangenschap.

Natascha Kampusch, het is een van die namen die iedereen kent. Maar Natascha zou het zelf veel liever anders zien. “Ik wil gewoon een kans op een normaal leven, maar als ik mijn naam noem, word ik vreemd bekeken. De mensen vinden me vies, besmeurd en voor altijd een slachtoffer. Maar ik ben gewoon een vrouw en ik wil leven.”

In Koppen XL doet Natascha haar verhaal. Het is de noodkreet van een jonge vrouw die niet meer achtervolgd wil worden door wat er met haar is gebeurd. Natascha Kampusch werd op 2 maart 1998 ontvoerd en in een geheime kelder opgesloten door Wolfgang Priklopil. Pas acht en een half jaar later, op 24 augustus 2006, kon ze aan de gruwel ontsnappen.

Op dinsdag 24 augustus, vier jaar later, vertelt Natascha in een openhartige getuigenis wat ze allemaal heeft meegemaakt en hoe ze alle vernederingen heeft kunnen overleven. Ieder ander mens zou gek zijn geworden, maar de sterke jonge vrouw wilde niet breken. Meer nog, zegt ze zelf: “Het heeft me sterker gemaakt. Het enige wat ik betreur, is dat ik de dader niet recht in de ogen kan kijken.” Priklopil pleegde zelfmoord.

Oorspronkelijke titel: Natascha Kampusch, 3096 Tage Gefangenschaft, een reportage van ZDF.

Koppen XL: op dinsdag 24 augustus om 21.00 uur op één

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: