Op woensdag 21 oktober brengt Koppen een reportage over de heropflakkering van huisjesmelkers nu asielzoekers massaal een woning nodig hebben en de armoede opnieuw toeneemt. Krotverhuurders riskeren een gevangenisstraf tot drie jaar en een boete van 500 tot 25.000 euro.

Koppen laat stotteraars echt uitpraten. Drie procent van de Vlamingen stottert; Koppen-reporter Michael was één van hen. Met een goede begeleiding, therapie én een portie geluk, hoor je het bij 1 op de 3 stotteraars niet meer.

En voor wie schoon genoeg heeft van al dat beton in onze typische Vlaamse verkaveling, brengt Koppen inspiratie: dat het ook anders kan, bewijzen de lagere school De Vlieger in Oostende en ‘t Groen Kwartier in het centrum van Antwerpen.

Koppen, met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur op Eén.

Koppen is een programma van VRT Nieuws voor Eén.

KROTVERHUUR

“De toevloed van mensen die asiel zoeken is enorm nu. En de armoede neemt ook toe. Dus ligt de markt voor krotverhuur weer open.”

Frank Hosteaux (66) spoort met zijn vzw Rot op Huisjesmelkers al 15 jaar krotverhuurders op. De voorbije vier jaar lagen zijn activiteiten stil, omdat hij dacht dat het probleem onder controle was. Maar op een week tijd kreeg hij al vijf meldingen van wantoestanden in Antwerpen.

“Voor alles moet ik hetzelfde stopcontact gebruiken. Ook voor de frigo. En het zit vol kakkerlakken.”

Maria, een Spaanse, leidt ons rond in het appartement dat ze voor 425 euro per maand huurt.

De Vlaamse Wooninspectie behandelt de meest ernstige dossiers met gevaar voor elektrocutie en vochtproblemen. Tom Vandromme: “Krotverhuurders riskeren een gevangenisstraf tot drie jaar en een boete van 500 tot 25.000 euro.”

De stem van de stotteraar

Iedereen stottert of hapert wel eens. Maar 3 procent van de mensen noemen we echte stotteraars.

Met een goede begeleiding, therapie én een portie geluk, hoor je het bij één op drie stotteraars niet meer. Koppen- reporter Michael was één van hen. Had je hem als tiener gezegd dat hij ooit tv maker zou worden, dan had hij je voor gek verklaard.

Rhüne en Matthias wilden het doen: een interview geven. De stotters zitten er bewust nog in.

Rhüne: “Ik zit nu in het middelbaar. Maar ik weet echt niet wat ik wil doen in de toekomst. In elke job moet je toch communiceren?”

Matthias (26) is acteur geworden. Wonderlijk hoe hij op scène niet stottert, maar in het gewone leven wel. “Laat ons gewoon uitspreken, maak onze zinnen niet af.”

Genoeg beton

“De typische Vlaamse verkaveling is aan vernieuwing toe,” zegt architect Jouri Vandenberghe. Steeds vaker willen architecten en projectontwikkelaars op een creatieve manier omgaan met onze woon en -leefruimte. Het verkavelingsmodel is overal in Vlaanderen te zien: eenheidshuizen, elk met z’n voortuintje en koning auto op de oprit. Erg esthetisch is dat allemaal niet.

Koppen bezoekt drie projecten die het anders hebben aangepakt. Weg met de betonnen speelplaats in lagere school De Vlieger in Oostende: nu een groene speeloase. En ‘t Groen Kwartier in het centrum van Antwerpen maakte van een oud militair hospitaal een moderne woonsite. Topchef Sergio Herman baat er The Jane uit, twee weken geleden uitgeroepen tot mooiste restaurant ter wereld. “Elke keer ik hier binnenwandel voel ik de rust en de magie van de oude kapel.”

Koppen, met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over