De Britse openbare omroep BBC en het Nederlandse RTL stoppen in 2007 met belspelletjes. Dat het in ons land zo lang heeft geduurd, heeft veel, zoniet alles, te maken met de grote opbrengsten. Die lopen op, zo wordt geschreven, tot dertigduizend euro per dag. Ex-belspelpresentatoren leggen in Koppen uit hoe ze jarenlang meedraaiden in een systeem dat alleen maar gemaakt was om zo veel mogelijk bellers te lokken en zo veel mogelijk winst te genereren.

En die winsten waren gigantisch, enkele miljoenen euro’s per jaar. Slechts het wettelijk minimum of zeven procent van die inkomsten werd weggegeven aan bellende kijkers. “We kregen dan ook evaluatieschema’s met curves”, vertelt Amaryllis Temmerman, een ex-belspelpresentatrice. “Ik denk dat er maanden waren dat we tot zevenduizend euro verdienden. Daardoor verzuurden vaak de relaties tussen de presentatoren en werd bellers alleen maar meer geld afgetroggeld.”

“Wat belspelletjes doen, is enkel verslaafden kweken. Dat ze nu afgeschaft worden, komt na zeven lange jaren geen minuut te laat.” Dat is de mening van Maxime De Winne, die vier maanden undercover ging al belspelpresentator voor het Eén-programma Basta. Koppen sprak ook met kansspelspecialiste Nele Hoekx van de KULeuven. Uit dat gesprek blijkt dat de belspelletjes in ons land jarenlang van een wettelijke uitzondering op de kansspelwet konden genieten.

De beklimming van de Aconcagua
Eén maand geleden begonnen achttien Vlaamse astmapatiënten aan de beklimming van de Aconcagua, met bijna zevenduizend meter de hoogste berg van Zuid-Amerika. Hun missie: bewijzen dat ook astmapatiënten in staat zijn tot buitengewone sportieve prestaties. “Als kind werd ik vaak beschouwd als dat kleine zieke meisje met astma”, vertelt Kathy Belpaeme, een van de expeditieleden. Koppen-reporter Peter Brems klom mee en brengt de kijkers het avontuur van Kathy en de andere expeditieleden.

Een van die avonturen is dat van Fred Deburghgraeve, Olympisch zwemkampioen en al sinds zijn prille jeugd astmapatiënt. Als peter van de expeditie is hij het levende bewijs dat je met astma heel ver kan komen. Maar Deburghgraeve wordt getroffen door hoogteziekte en moet noodgedwongen de expeditie verlaten. “Hoe hoger ik klim, hoe meer hoofdpijn ik krijg. De misselijkheid is echt niet langer te dragen, alsof ik een bak Duvel heb opgedronken.”

Ook Vlaams minister-president Kris Peeters, de andere peter van de expeditie, klimt mee naar de top. “Met deze expeditie willen we onderzoeken wat het effect is van de grote hoogtes op astma, want daarover is nog niks bekend.” Maar ook Peeters, zelf nochtans geen astmapatiënt, wordt getroffen door een acute aanval van hoogteziekte. Hij heeft vocht op de longen en moet onmiddellijk worden geëvacueerd.

Koppen: op donderdag 20 januari om 20.45 uur op één

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: