© Johan Persson

Een minutenlange staande ovatie, dat mocht het Koninklijk Ballet van Vlaanderen afgelopen weekend in ontvangst nemen na de wereldpremière van “Het Zwanenmeer” in de versie van choreografe Marcia Haydée. Hoofdrol was voor de Japanese Aki Saito die, net als de rest van de cast, een prachtprestatie neerzette.

Het Zwanenmeer is ongetwijfeld het meest opgevoerde balletstuk aller tijden. Het origineel van Julius Wenzel Reisinger dateert reeds van 1877 en sindsdien is het balletstuk al ontelbare keren herwerkt. Het stuk kende al verschillende eindes, maar Marcia Haydée keert met haar versie terug naar het origineel.

Marcia, zelf ooit een prima ballerina, gaf haar eigen draai aan “Het Zwanenmeer”. Ze vertrekt dan wel van de standaardversie van Petipa en Ivanov, toch plaatste Marcia de oorspronkelijke legende voorop. Marcia Haydée legt het dramatische zwaartepunt bij de figuur van Von Rothbart. “Het Zwanenmeer bestaat enkel door en voor hem”, zegt de choreografe.

Voor Aki Saito moet haar rol in “Het Zwanenmeer” een droom zijn die in vervulling gaat. Zij mag de dubbelrol van Odile en Odette vertolken, ongetwijfeld één van de moeilijkste rollen in het klassieke ballet. Ruim 30 pirouettes mocht de ballerina voor haar rekening nemen en haast allemaal foutloos, bewees ze dat ze de hoofdrol meer dan waardig is.

Aki Saito is heus niet de enige die schittert in “het Zwanenmeer”. In de prachtige decors van Pablo Nuñez, die tevens ook tekende voor de prachtig kleurrijke kostuums, noteerden we wel meer opmerkelijke prestaties. Zo zagen we ook prachtige balletprestaties van de Belgen Wim Vanlessen (prins Siegfried) en Alain Honorez (Rothbart).

De balletklassieker “Het Zwanemeer” vertelt het verhaal van tovenaar Rothbart en prins Siegfried. Rothbart lokt met zijn betoverende zwanen verschillende prinsen in de val. Wanneer prins Siegfried verplicht wordt een prinses uit te kiezen om koning te kunnen worden, denkt Rothbart een nieuw slachtoffer gevonden te hebben. Siegfried, die eigenlijk enkel uit liefde wil trouwen, wordt namelijk verliefd op Odette, een van Rothbart’s betoverende zwanen. Tijdens het bal ’s avonds duikt Rothbart plots op met Odille (zijn eigen dochter die als twee druppels water gelijkt op Odette). Siegfried belooft Odille (de zwarte zwaan) eeuwige trouw. Als even later blijkt dat Rothbart hem bedrogen heeft, stort Siegfried’s hele wereld in. Met de moed der wanhoop gaat hij toch opzoek naar Odette.

Nog tot 1 februari staat deze betoverend mooie versie van Het Zwanenmeer in de Stadsschouwburg in Antwerpen. Nadien trekt Het Koninklijk ballet van Vlaanderen met “Het Zwanenmeer” nog naar Rotterdam en Gent. Meer info vindt je op www.koninklijkballetvanvlaanderen.be (DV / LVH)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: