Radiostation KINK heeft in de meest recente meting van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) een record marktaandeel behaald van 1,2% in de doelgroep 10+. Het vorige record voor de zender stond op 1%. In dezelfde meetperiode vorig jaar bedroeg het marktaandeel nog 0,9%, een stijging van liefst 33 procent. Het marktaandeel in de doelgroep 20-49 stijgt door naar 1,8%, een groei van 0,2 procentpunt ten opzichte van een jaar geleden.

KINK is het gitaarstation van Nederland, voor liefhebbers van Foo Fighters, Oasis, Pearl Jam en Florence + The Machine. Bij KINK hoor je dj’s als Michiel Veenstra, Eric Corton en Tim Op het Broek.

Michiel Veenstra, programmadirecteur KINK: “Ik ben supertrots op deze cijfers, mede tot stand gekomen door de succesvolle KINK Album Top 1000 die we in juli hebben uitgezonden en de aanwezigheid van KINK bij concerten van ondermeer Rammstein, Green Day en The Killers en festivals als Down The Rabbit Hole. Voor de komende maanden heb ik hoge verwachtingen voor het onlangs begonnen dagelijkse programma van Eric Corton en de KINK 1500, de lijst met de 1500 beste alternatieve tracks ooit, die half oktober weer te horen is”.

De marktaandelen van KINK zijn des te bijzonder gezien de beperkte distributie van het station: de zender is alleen te horen via DAB+ en online. "Op FM zouden de cijfers nog veel hoger zijn”, vervolgt Veenstra. "We kijken daarom met belangstelling uit naar de herverdeling van de FM-band”.

De door de minister ingestelde noodverlenging van drie jaar voor commerciële FM-frequenties is in juli door de rechtbank van Rotterdam vernietigd. Daarmee heeft de rechter KINK in het gelijk gesteld. Het radiostation KINK was en is van mening dat de verlenging van vergunningen ongegrond en disproportioneel is. De van oorsprong beoogde datum van 1 september 2022, de datum waarop de huidige vergunningen aflopen, is praktisch niet haalbaar, dus komt er een echte noodvoorziening tot 1 september 2023. Voor die tijd dienen de frequenties verdeeld te zijn door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

KINK is in heel Nederland te ontvangen via DAB+, de digitale opvolger van FM. DAB+ is gratis in de ether te luisteren met een geschikt radiotoestel. Daarnaast is KINK ook online te ontvangen: via de eigen app, website, op het wereldwijde TuneIn platform, op Sonos-apparatuur, alles dat online radio ontvangt.

KINK scoort hoogste marktaandeel ooitNaast KINK is er ook themazender KINK CLASSICS met de beste alternatieve muziek uit de jaren 70, 80 en 90, KINK INDIE met de beste nieuwe Indie Alternatieve en KINK DISTORTION met uitsluitend metal, hardrock en metalcore.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over