“Daar komen vodden van” Van vier vrijgezelle mannen die een feestje bouwen voor valentijn, valt zoiets wel te verwachten. Al draaide het niet helemaal uit zoals zij maar ook wij verwacht hadden…

Na een zware werkweek kan een mens al wel eens ontspanning gebruiken, de ene zit voor de tv, de andere gaat iets drinken, maar wij besloten onze vrijdag avond door te brengen in het echt Antwerps teater. Niet goed wetende wat ons te wachten stond namen we plaats in de zaal. De beschrijving van het stuk luidde enkel dat het vrijgezellenclubje “De vrije venten” een bijeenkomst had waar er onheilspellend nieuws gebracht ging worden. Maar wat zeggen de cliché’s? En wat hadden wij verwacht? Een pokeravond met sigaren en drank… Met de drank werden we alvast niet teleurgesteld. Robert (Luc Verhoeven), de schooldirecteur haalde steevast twee flessen drank van ieder zijn lievelingsdrank boven. Maar omdat die kleine hoeveelheid niet genoeg was voor een heel weekend, werd er ook nog voor champagne en wijn gezorgd. Het was niet zomaar een weekend, maar het ultieme weekend voor de vrijgezel.

Het was het weekend van valentijn. De volgende dag zou het Valentijn zijn en zouden ze uitgebreid eten en drinken en zich in chique smokings hijsen. Tandarts Andy (Sven de Ridder) stelt steeds voor hun feestjes zijn optrekje ter beschikking. Elk hebben ze een eigen kamer zodat ze niet ‘licht beschonken’ naar huis moeten rijden. Vooral voor drankorgel Robert zou dit wel eens problemen kunnen geven. De twee mannen wachten samen met Stan (Brik van Dyck), de dokter van de hoop, op het laatste lid van hun clubje, namelijk Jean-Pierre (Eddy Romy). Hij komt nooit te laat maar vandaag is hij echt wel heel laat. Als hij dan eindelijk aankomt, helemaal beteuterd, met de bus en met een zak vol kapotte flessen wijn, maken de vrienden zich grote zorgen. Vooral omdat Stan verklapt had dat hij ook Jean-Pierre had moeten opereren. Meer had hij niet kunnen zeggen door zijn beroepsgeheim, waardoor Andy en Robert zeer ongerust waren.

Andy, de vrouwelijke van de vier, neemt de zware taak op zich om met Jean-Pierre te praten. Hij moest namelijk iets vertellen. Als hij meldt dat hij er niet meer bij kan zijn, staan de harten van het trio even stil. Ze vrezen dat Jean-Pierre gaat aankondigen dat hij ten dode is opgeschreven, maar het blijkt nog erger… Hij heeft een lief! De vrienden worden furieus en smijten hem buiten. Ze voelen zich gekwetst en in de steek gelaten. Als ze merken dat ze hem toch niet kunnen missen, en dat het 20ste valentijnsdiner van de club niet het zelfde gaat zijn zonder hem, besluiten ze hem toch uit te nodigen met zijn vriendin Doris (Vicky Florus). Maar mannen zouden mannen niet zijn als ze zich zomaar niet lieten doen. Ze besluiten er alles aan te doen om het koppel uit elkaar te halen.

Als Doris en Jean-Pierre op valentijn hun toetrede maken, blijkt iedereen verdwenen. Ze denken al snel aan een grap tot plots kabouter Pinnemuts van de trap komt. Doris schrikt en gilt de boel bijeen. Jean-Pierre herkent al rap Stan en staat met zijn mond vol tanden. Hij krijgt rap het spelletje door en vreest het ergste. Als dan ineens Robert als smurf van de trap komt, krijgt Jean-Pierre het toch wel heel erg benauwd. Gezien het erger en erger wordt, vreest hij voor wat er nog komen zal. Andy, die redelijk verwijfd overkomt in heel het stuk, kan niet anders dan als Sneeuwwitje de trap te betreden. Het wordt een heus dansspektakel en Jean-Pierre, of beter gezegd kabouter Smoutenbol (alleszins zo noemen ze hem toch), zakt door de grond van schaamte. Tot groot jolijt blijkt Doris het een fantastisch idee te vinden. Jammer genoeg voor de vrienden lijkt het dat hun spelletje niet goed afgelopen is. Tot Andy ineens iets beseft. Hij herkent iemand in Doris waardoor het verhaal een hele andere wending neemt. Zullen ze er toch nog in slagen Jean-Pierre in hun clubje te houden? Of is de liefde te groot tussen de twee? Je kan het antwoord op al je vragen vinden in het echt Antwaarps teater.

Als het stuk begint, kan je zo voorspellen wat er gaat gebeuren, maar dan plots slaat alles om en gebeuren er dingen die je nooit verwacht had! Het stuk zit vol met lachwekkende verrassing waarvan je voor je het beseft in een lachbui uitbarst. Het is een fantastische ontspanning en zeker de moeite om te gaan zien. Sven de Ridder verdient zeker een dikke pluim voor zijn rol. Zo'n grote dramaqueen kom je niet vaak tegen in een man, geen gemakkelijke rol dus, maar wel de meest lachwekkende van allemaal. Ook de andere acteurs hebben hun rol voortreffelijk gespeeld. Ruud de Ridder heeft ook met "Daar komen vodden van" weer een prachtig Blijspel neergeschreven. Voor ons was het alvast een zeer geslaagde avond, we kunnen jullie het stuk alleen maar aanraden.

Wie nog wil gaan zien kan dit nog tot en met 29 maart in het echt Antwaarps teater! Geniet ervan!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Daar komen vodden van
Datum: 
Vanaf 6 februari 2015
Locatie: 
Echt Antwaarps Teater, Antwerpen

Reservatie:

Meer over