Ketnet en Ketnet.be besteden heel het jaar door veel aandacht aan goed internetgebruik, maar de volgende weken steken ze nog een tandje bij. Op maandag 10 februari is er ter gelegenheid van Safer Internet Day (op 11.2) een aflevering van Karrewiet Plus over veilig internetten. Het wordt een heel speciale editie van het duidingsmagazine, want ze bestaat uit geacteerde scènes (realistische fictie) die duidelijk maken wat je beter niet doet op het net. Die situaties worden gekaderd en aangevuld met tips. Bovendien geeft sociale-media-experte Nel Broothaerts van Child Focus voor en na de uitzending nog meer toelichting bij wrapper Sien en vier Ketnetters. Deze maand is er uitzonderlijk ook een tweede Karrewiet Plus, meer bepaald op maandag 24 februari: die is gewijd aan cyberpesten, in het kader van de Week tegen Pesten.

Wouter Quartier, netmanager Ketnet: “Ketnet wil vooral een coach zijn, een partner die kinderen in hun ontwikkeling begeleidt en hen stimuleert bij hun ontplooiing. De uitzendingen van Karrewiet Plus over veilig internet en cyberpesten dragen daartoe bij. Ze kaderen in de inspanningen van Ketnet om kinderen op een positieve, rijke en veilige manier te leren omgaan met het medium. Ook onze interactieve belevingssite Ketnet.be focust sterk op de mediawijsheid van de kinderen. Zo is onze site een gids voor de Ketnetters om sociale netwerken te leren gebruiken.”

Karrewiet Plus: Veilig internet – maandag 10 februari

Op dinsdag 11 februari is het Safer Internet Day. Een dag waarop over heel de wereld aandacht wordt besteed aan het veilig en verantwoord gebruik van internet. Daarom brengt Karrewiet Plus op maandag 10 februari een aflevering over de ‘do’s en don’ts’ van het sociaal verkeer op internet door kinderen.

Geef je zomaar je gsm-nummer prijs op internet? Wat kan er met die grappige foto van jou gebeuren die je op je profiel plaatst? En is die leuke jongen of dat leuke meisje op Facebook wel de persoon die hij of zij beweert te zijn?

Antwoorden op die en andere vragen krijgen de Ketnetters aan de hand van een fictieve reportage over de mogelijke gevaren van foutief internetgebruik, met in de hoofdrol de 12-jarige Yana Vermaelen, een al even fictief personage. Yana surft in haar vrije tijd vaak en graag op internet. Ze is vooral actief op de sociale media, waar ze graag met vrienden en vriendinnen praat & chat. En af en toe raakt ze er ook aan de praat met mensen die ze niet echt kent. De reportage toont bijvoorbeeld hoe

het Yana vergaat wanneer ze op Facebook de knappe en leuke Thomas leert kennen... Tegelijk worden er tips gegevens (in de commentaarstem en de grafiek) over wat Yana beter niet zou doen en wat wel. In Karrewiet Plus op maandag 10 februari om 19.00 u.

In de wrap voor en na Karrewiet Plus praat wrapper Sien met vier kinderen die actief zijn op internet en sociale media, én met een expert in veilig internetgebruik: Nel Broodhaerts van Child Focus. Samen gaan ze dieper in op het surfgedrag van de kinderen en op de tips die ze gekregen hebben in de reportage.

‘s Anderdaags, op dinsdag 11 februari, is het Safer Internet Day. De wrap besteedt dan heel de dag door aandacht besteden aan ‘veilig internetten’, met een groot spel en een online quiz. De Ketnetters die de dag ervoor goed naar Karrewiet Plus hebben gekeken, zouden dan helemaal op de hoogte moeten zijn van de ‘do’s en de don’ts’ van veilig surfen en kunnen in theorie de vragen foutloos beantwoorden.

Karrewiet Plus: Cyberpesten – maandag 24 februari

Van 21 tot 28 februari doet Ketnet volop mee aan de Week tegen Pesten. Naar aanleiding daarvan is er ook een extra aflevering van Karrewiet Plus, over cyberpesten; dat is pesten via gsm of internet. Het is een specifieke vorm van pesten die vaak nog als intenser en bedreigender wordt ervaren dan het gewone pesten. Kinderpsychoog Pieter-Jan De Schryver geeft toelichting. Ian Thomas getuigt in de reportage over hoe cyberpesten een tijdlang zijn leven overhoop haalde. Voor en na de uitzending van Karrewiet Plus praat de wrapper van dienst met vier kinderen over het thema. Ook Pieter-Jan De Schryver is te gast in de Ketnet-studio voor meer uitleg.

Op zondag 23 februari is Ian Thomas ook te gast in Ketnet King Size, in het kader van de Week tegen Pesten. Hij zal het over zijn muzikale plannen hebben, maar ook over het feit dat hij vroeger zwaar gepest is.

Over Karrewiet Plus

Terwijl het jeugdjournaal Karrewiet de Ketnetters elke dag op de hoogte houdt van allerlei nieuws uit Vlaanderen en de wereld, gaat het duidingsmagazine Karrewiet Plus een keer per maand dieper in op één bepaald onderwerp. Het gaat om maatschappelijk relevante thema’s en onderwerpen uit de leefwereld van kinderen. Ze worden in een langere reportage van een tiental minuten verder uitgediept, met meer ruimte voor duiding dan in de gewone Karrewiet-uitzendingen. Op de website www.ketnet.be/karrewietplus kunnen de Ketnetters de reportage herbekijken. Er staat ook extra info en duiding en de kinderen kunnen mee discussiëren over de onderwerpen en hun eigen ervaringen delen. Zo wil Karrewiet Plus ook moeilijkere thema’s makkelijker bespreekbaar maken voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Ketnet en veilig internet

Kinderen mediawijsheid bijbrengen en hen op een goede en veilige manier leren omgaan met de nieuwe media is een belangrijke opdracht voor Ketnet. Er worden dan ook heel het jaar door inspanningen voor gedaan. In de wrap, in programma’s als Karrewiet en Karrewiet Plus, maar uiteraard ook op Ketnet.be.

Net als in het echte leven willen kinderen op het internet dingen met elkaar delen (‘sharen’). Zo komen ze ook in aanraking met sociale media. Ketnet wil hen daarbij begeleiden en hen in een veilige omgeving en op een positieve manier laten kennismaken met de mogelijkheden van die applicaties. Mede daarom werd Ketnet.be in het voorjaar van 2012 volledig vernieuwd en voorzien van sociale-mediatoepassingen. Op die manier kunnen de kinderen in een veilige Ketnet-omgeving en in toepassingen op kindermaat kennismaken met de sociale media. Daarnaast leren ze ook in de ‘Vet op het net’ filmpjes hoe ze best omgaan met sociale media.

Op ketnet.be kunnen kinderen een eigen profiel aanmaken en kunnen ze met dat profiel zelf oefenen met toepassingen die ook op de ‘volwassen’ sociale netwerken gebruikt worden (iets ‘leuk’ vinden, reacties plaatsen, vrienden toevoegen,...). Door met twee verschillende soorten profielen te werken, het Ketprofiel en het King Size Ketprofiel, speelt Ketnet in op het ontwikkelingsniveau van de kinderen. Met succes, want tot nu toe werden al 339.000 Ketprofielen aangemaakt.

Betrokkenheid van ouders is ook heel belangrijk. Ouders krijgen een mail wanneer hun kind een profiel aanmaakt en zij beslissen of hun kind een ‘upgrade’ krijgt naar een King Size Ketprofiel. Daarnaast kunnen ouders meer informatie en tips terugvinden op de speciale ouderpagina binnen de website.

Om een veilige omgeving te kunnen garanderen, bestaan er verschillende niveaus van moderatie. Ketnetters worden gestimuleerd om zelf aan te geven wanneer ze iets ongepast vinden. Maar er wordt ook gewerkt met proactieve moderatie; bepaalde woorden worden automatisch geblokkeerd en kunnen niet op de website verschijnen. De Ketnet-redactie modereert ook zelf en stuurt bij waar nodig.

Ketnet.be werkt ook samen met externe specialisten en partners zoals Child Focus en Clicksafe. Zie ook: http://www.ketnet.be/vet-op-het-net en http://www.ketnet.be/oudersite

Over Safer Internet Day

Op 11 februari 2014 vindt de elfde Safer Internet Day plaats. De werelddag voor een veilig Internet wordt georganiseerd in meer dan 90 landen, waaronder 28 Europese. De wereldwijde bewustmakingscampagne vestigt de aandacht op een goed gebruik van het Internet door jong en oud en moedigt een verantwoord gebruik aan. Bij deze elfde editie ligt de nadruk vooral op het creëren van positieve online inhoud. Het thema van dit jaar is “Samen voor een beter Internet” en nodigt jong en oud uit om deel te nemen aan originele en positieve initiatieven op het Internet. Meer info: http://www.clicksafe.be/sid/nl

Karrewiet Plus – Veilig internet: maandag 10 februari om 19.00 u. (hh op woensdag 12.2 om 12.30 u, zaterdag 15.2 om 11.50 u. (met VGT) en om 17.50 u.)
Karrewiet Plus – Cyberpesten: maandag 24 februari om 19.00 u. (hh op woensdag 26.2 om 12.30 u, zaterdag 29.2 om 11.50 u. (met VGT) en om 17.50 u.)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over