Jazz Middelheim sluit vanavond af met ruim 18.000 bezoekers. Voor het tweede jaar op rij betekent dit een recordeditie, met 17.000 in 2009 tegenover 14.500 in 2008.  Het vierdaags festival in Park Den Brandt kende een uitverkochte avond met o.a. headliner en festivalpeter Toots Thielemans die er zijn nieuwste live-cd kwam voorstellen. Het publiek genoot zichtbaar en hoorbaar van nog levende jazzlegendes als Archie Shepp, McCoy Tyner, Ahmad Jamal, Wayne Shorter, Toots Thielemans, die door hun inbreng mee jazzgeschiedenis hielpen schrijven. Los van hun leeftijd bewijzen zij overigens nog steeds muzikaal te evolueren.

Uit analyse van het publieksprofiel blijkt dat de Antwerpse regio het festival nog steeds in zijn hart draagt, maar dat ook meer en meer jazzliefhebbers uit de omliggende provincies en uit Nederland zich verplaatsen, met eveneens een opvallende toename van buitenlandse media op het festival. De zowat 150 publiekenquêtes per dag zorgen er overigens voor dat Jazz Middelheim rekening houdt met publiekssuggesties. Het inspireerde de festivalorganisatie o.m. om sponsor ING te laten tekenen voor de meest originele en populaire publieksactie van de laatste jaren, nl. gratis toiletvoorziening met felgekleurde en goedgehumeurde receptionisten die de toiletbezoekers als VIP’s verwelkomen.  

Festivaldirecteur Bertrand Flamang blikt alvast tevreden terug op een meer dan geslaagde editie en rekent het concert van Ahmad Jamal tot het absolute hoogtepunt van het festival, gevolgd door de concerten van Jose James/Jef Neve en het Jeroen van Herzeele Quartet, die daarmee bewijzen dat Belgische groepen, net als op Gent Jazz, kunnen overtuigen met topconcerten.  Zijn evaluatie vindt u terug in de bijlage. Samen met de VRT bereidt Bertrand Flamang zich nu al voor op een feestelijke 30e editie in 2011, vol grote namen en verrassende groepsprojecten. Deze 29e editie is alvast ook de derde opeenvolgende geslaagde samenwerking tussen Jazz en Muziek vzw en de VRT, op het vlak van organisatie, productie, logistiek en multimediale ondersteuning.

Jazz Middelheim in beeld, geluid en woord
Chantal Pattyn, nethoofd Klara: “De synergie op het terrein en in de organisatie vertaalde zich ook in perfecte en door het publiek erg gesmaakte live uitzendingen op KLARA, vier festivaldagen lang. Wie er op het festival zelf niet bij kon zijn, hoefde dus geen moment te missen. De VRT vertaalde de live-beleving van de concerten en de unieke sfeer in beeld, geluid en woord.”

De concerten werden live uitgezonden op Klara met voor- en nabeschouwingen van Lies Steppe, Bart Vanhoudt, Marc Van den Hoof en Rob Leurentop. De hele sfeer van het festival werd gecoverd door reporters Hilde Verbreuken, Isabel Voets en Karen Billiet. Klara.be bundelde ook een resem videoreportages over het voorbije festival: interviews, sfeerbeelden en concertfragmenten. En Claude Blondeel hield een blog bij op Klara.be. De concerten zijn overigens nog te herbeluisteren en te bekijken op klara.be en cobra.be, naast een schat aan archiefmateriaal en video- en audioreportages. Ook op Canvas en op Canvas+, het extra TV-aanbod via de rode knop, werden tijdens de festivalweek gecapteerde concerten uit edities 2008 en 2009.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: