Het Zweedse In Flames is een metal band die nog maar weinig introductie vraagt. De groep werd opgericht in de jaren 90 en heeft het genre ‘Melodic deathmetal’ mee vorm gegeven. De laatste keer dat ze in België hebben gespeeld was in 2013 op Graspop Metal Meeting te Dessel. Nu in 2014 laten ze weer van zich horen met reeds hun 11e studio album getiteld “Siren Charms”. Een goede reden om een tour in te plannen en de Belgische fans te groeten. De band heeft er voor gekozen om niet alleen op stap te gaan, maar nog 2 support acts te voorzien om het publiek op te warmen.

De eerste band die werd losgelaten op het publiek van de AB in Brussel was While She Sleeps. Het gaat hier om een relatief nieuwe hardcore band uit Engeland. In 2012 werd hun 1e studio album “This Is the Six” uitgebracht. De mannen hadden er duidelijk zin in en wisten dit enthousiasme ook op het publiek over te brengen met een kleine mosh pit tijdens het 1e nummer “Death Toll” als gevolg. De zanger, Lawrence Taylor, zoekt zeer graag de interactie met het publiek. Bij het voorlaatste nummer “Our Courage, Our Cancer” vraagt hij een wall of death. Wanneer deze niet breed genoeg wordt, stapt hij het publiek in om eigenhandig de muur breder te maken. In de toekomst willen we graag meer van dit.

Na de energieke show van While She Sleeps was het de beurt aan die andere nieuwkomer Wovenwar. Hoewel echt nieuw zijn deze Amerikaanse hardcore heren niet. Voor ze aan dit project begonnen waren ze actief in de band As I Lay Dying. Maar nu hebben ze dus een nieuwe band, een nieuwe zanger en een nieuw album. Ze klinken iets minder luid/agressief dan de vorige band, maar weten toch het publiek mee te krijgen. Van op het balkon kan je mooi alle hoofden zien mee bewegen en regelmatig vuisten de lucht in zien gaan. Zelfs een intieme sfeer werd even gecreëerd bij aanvang van hun laatste nummer “Prophets”. De aanstekers gingen hierbij maar even de lucht in want nadien barsten ze toch weer los. Een band die hopelijk nog eens terug komt met een eigen show.

Dan was het tijd voor de hoofdact van de avond In Flames. Na wat mooie lichteffecten verschenen Niclas, Daniel, Björn en Peter samen op het podium, gevolgd door zanger Anders. Ze gingen er meteen stevig tegenaan met 2 nummers van het nieuwe album “In Plain View” en “Everything’s Gone”. Het publiek was meteen dolenthousiast en dat was vooral te merken aan de mosh pits en het aantal crowdsurfers. Regelmatig werd er ook luidkeels meegezongen, zo onder andere bij “Delight and Angers” en “Cloud connected”.

Dat de heren van In Flames sympathieke kerels zijn met aandacht voor hun fans was tijdens het optreden zeker te merken. Er werd zelfs iemand uit het publiek uitgenodigd om van op het podium een filmpje te maken tijdens “Only for the weak”. Uiteindelijk mag deze kerel het slotstuk van het nummer zingen. Na anderhalf uur is het helaas tijd voor het laatste nummer, maar niet zonder dat de band iedereen nog eens bedankt voor hun komst. En op verzoek van de band werd de avond beëindigd met een wall of death. (Sanne Goetschalckx)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over