‘Op weg met Prins Filip en Prinses Mathilde’ is een reportage waarin we beide prinsen op een andere en persoonlijke manier mogen leren kennen in het kader van Levenslijn. We zien Prins Filip ontspannen, ver van alle protocol, praten en meedoen met kinderen. Voor het eerst getuigt Prinses Mathilde openlijk over haar emoties en het verlies van haar zus en grootmoeder in een verkeersongeval. In een gezamenlijk gesprek getuigen beiden ook over hun kinderen, hun hoop, hun angsten en hun zorgen.

Marc Dupain, algemeen coördinator van Levenslijn, trok drie dagen lang op pad met beide Prinsen en werkte 8 maanden aan de voorbereiding van deze reportage.

Prins Filip brengt zijn kinderen Prinses Elisabeth en Prins Gabriel naar school en trekt dan zelf naar de les in Sint-Martens-Lennik. Hij woont een fietsatelier bij in het Sint-Godelieve Instituut. Samen met de leerlingen herstelt hij de fietsen. We zien de Prins een lekke band vervangen en ontspannen praten met de leerlingen. Daarna maken ze een fietstocht. Marc Dupain ontmoette een Prins die graag meedoet met jongeren “De Prins voelt zich duidelijk op zijn gemak tussen jongeren. Hij kan heel spontaan en gemakkelijk met hen meedoen.”
Uit het gesprek met beide Prinsen blijkt ook dat Prins Filip thuis erg begaan is en veel bezig is met de opvoeding van zijn kinderen.

Prinses Mathilde bezoekt de kinder- en revalidatieafdeling van het Universitair Ziekenhuis in Gent. Ze praat met Thomas, een jongen van twaalf die verschillende breuken opliep na een ongeval en al meer dan een maand in het ziekenhuis ligt.
Verschillende andere jonge verkeersslachtoffers revalideren en werken moedig aan hun herstel. De Prinses doet oefeningen met hen en praat met enkele slachtoffers die met een handicap moeten voortleven: “Prinses Mathilde getuigt niet enkel persoonlijk. Ze neemt het voortouw in de gesprekken en begeleidt de kinderen als een echte expert, op de juiste toon, met de juiste vragen en met een groot inlevingsvermogen. Ze is een absolute professional”, zegt Marc Dupain.

Om het ijs te breken praat de Prinses over haar eigen ervaring als slachtoffer. Ze spreekt openhartig over haar persoonlijke emoties en over de ervaringen in haar familie na het dodelijk ongeluk met haar zus Marie-Alix en haar grootmoeder in augustus 1997.
“Prinses Mathilde onderstreept hiermee het belang van de juiste opvang voor alle slachtoffers van een verkeersongeval, niet alleen de rechtstreeks betrokkenen maar ook de nabije omgeving”, volgens Marc Dupain die ondervond dat de Prinses de problematiek inhoudelijk zeer goed kent en opvolgt.

Marc Dupain had ook nog een gesprek van 40 minuten met beide Prinsen. Ze spraken openlijk over hun ervaringen, wisselden onder elkaar van gedachten alsof er geen camera’s waren. Volgens Marc Dupain was de sfeer ook erg gemoedelijk: “Ik heb geen vragen op voorhand moeten geven aan het Paleis. Er was een groot vertrouwen in dit project. De Prinsen toonden voluit hun engagement voor het werk dat we realiseerden met Levenslijn en dat is een grote opsteker voor iedereen die bekommerd is om de verkeersveiligheid en een betere opvang van de verkeersslachtoffers.”

Levenslijn staat al 6 jaar in het teken van mobiliteit en bracht al meer dan 12 miljoen euro op. Voor zijn campagnes kon Levenslijn al rekenen op de steun van onderme

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: